Vége a sztrájknak, a bűnözők után vetik magukat a brazil rendőrök

Soldiers of the Brazilian Army make ostensive patrols on the streets and avenues of Vitoria, Espirito Santo, southeastern Brazil
Katonákat vezényeltek ki az utcákra
Vágólapra másolva!
Megállapodott a sztrájkoló rendőrök szakszervezeteivel Espírito Santo brazil szövetségi állam kormányzata, miután a rendfenntartó erők hiányában elszabadult az erőszak, és ez egy hét alatt 121 halálos áldozatot követelt.
Vágólapra másolva!

A múlt szombaton kezdett sztrájk egy hét után, helyi idő szerint szombat reggel hétkor ér véget. Az állam emberi jogi illetékese közölte, hogy a munkabeszüntetés támogatóinak nem kell tartaniuk a megtorlástól, kivéve azt a mintegy 700 militarizált rendőrt, aki ellen már folyamatban van az eljárás lázadás miatt. Az ő ügyüket a szabályoknak megfelelően lefolytatják - mondta Julio César Pompeu.

A kormányzat és a rendfenntartók szakszervezeteinek a megállapodása előírja, hogy alakuljon bizottság a rendőrök és fegyveres tűzoltók munkakörülményeinek megvizsgálására, és tegyen jelentést legfeljebb 60 napon belül.

Katonákat vezényeltek ki az utcákra Forrás: AFP/Agęncia Estado/Wilton Junior

Brazíliában a rendőröknek tilos sztrájkolniuk. Espirito Santo szövetségi állam az egyik a sok közül, amely súlyos költségvetési gondokkal küszködik, és ez tönkretette a lényeges közszolgáltatásokat is.

A szövetségi kormányzat az erőszak feltartóztatására több mint másfél ezer katonát vetett be. Nem hivatalos források szerint a halálos áldozatok jó része az egymás ellen háborút vívó bűnbandák tagjai közül került ki. A rendőrsztrájk alatt az erőszakos halálesetek egy napra vetített száma a tavalyihoz képest a hatszorosára nőtt.