Szijjártó: Japán a legjelentősebb ázsiai befektető Magyarországon

Vágólapra másolva!
Mára Japán lett az első számú ázsiai befektető Magyarországon: 151 vállalattal van jelen, és 31 ezer embert foglalkoztat, nem véletlen, hogy ezek közül hét stratégiai partnere a magyar kormánynak - mondta tokiói tárgyalásainak első napja végeztével Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Japán és Magyarország gazdasági együttműködése nagyon szorossá vált az utóbbi időben. A legmagasabb technológiai színvonalat képviselő vállalatok nagymértékben hozzájárulnak a magyar gazdaság teljesítményéhez. A 151 cég összesen 4,4 milliárd dollárt (1276 milliárd forint) fektetett eddig be Magyarországon – mondta a tárcavezető.

„Ma négy új japán vállalat magyarországi beruházásáról tudtunk megállapodni. Kettő az autóiparban, egy az élelmiszeriparban, egy pedig a szállodaiparban tevékenykedik. A négy vállalat összesen 26 milliárd forintnyi beruházást és 400 új munkahelyet hoz Magyarországra” – tette hozzá.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Közép-Európából Magyarország exportál a legtöbbet Japánba, tehát a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok is sikeresek. A két ország közötti kereskedelmi forgalom meghaladja a kétmilliárd dollárt.

A miniszter szerint a gazdasági mellett a politikai együttműködés is nagyon szoros. A terrorellenes küzdelemben is számíthat egymásra a két ország, mindkettő tagja az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíciónak, s egyetért abban, hogy a világra ma a legnagyobb veszélyt ez a terrorszervezet jelenti - mondta Szijjártó Péter.