Elég a baloldali médiatúlsúlyból, tiltakozik a népszerű francia hetilap

tévé
Journalists work in front of screens in the central control room at French international station TV5 Monde headquarters on February 7, 2012 in Paris. TV5 Monde broadcasts programs from various French-speaking television signals, in France, Belgium, Switzerland, Canada and Africa. AFP PHOTO PIERRE VERDY / AFP PHOTO / PIERRE VERDY
Vágólapra másolva!
A tekintélyes francia hetilap, a Valeurs Actuelles tiltakozást jelentetett meg legutóbbi számában. A francia média nyomasztó baloldali túlsúlya ellen tiltakoznak. Megjelentettek egy karikatúrát is, amelyen az látszik: egy középkorú férfi éppen kihívott egy tévészerelőt, és azt mondja neki: 137 eurót fizetünk évente, de a hang csak balról jön. És a képernyőn a felirat: közszolgálat. (137 eurót kell fizetni Franciaországban a tévéhasználatért, az adóbevalláskor kell nyilatkoznia mindenkinek, hogy van-e tévéje)
Vágólapra másolva!

Vagyis, az újság a franciaországi baloldali médiatúlsúly ellen gyűjt aláírásokat. Petíciójukban azt írják, hogy ideje, hogy a médiumok foglalkozzanak a magukra hagyott emberekkel, a külvárosok egyszerű, becsületes embereivel is, ne csak a népszerű elitnek hízelegjenek.

Bírálják a francia televízió elnökét, rasszistának és szexistának nevezik, mert az elnök azt mondta, hogy túl sok fehér férfit lehet látni a francia köztelevízióban. A kiáltványban szó van arról is, hogy az állami számvevőszék pazarlónak találta a francia köztelevízió gazdálkodását. Ami abszolút az előfizetők pénzéből él, a 137 eurós tévédíjből – bevételük 85%-a ez az adó.

A hetilap nemrégen múlt 50 éves. Címe – nem szó szerinti fordításban – az állandó értékekre utal.

Konzervatív újság, a mostani választási kampányban egyértelműen a jobbközép Francois Fillont támogatja. Az amerikai kampányban pedig Trump-ot. Több mint 100 ezer példányt adnak el belőle hetente, de érdekes, hogy közel 80%-uk előfizető. Ez az egyetlen francia újság, amelynek Donald Trump amerikai elnök a teljes kampányban interjút adott. A beszélgetést az egyik legjobb francia újságíró, André Bercoff készítette, még egy évvel ezelőtt. Ez volt egyébként Trump első interjúja európai újságírónak.