Nem lesz "Trianon és a magyar elnyomás elleni harc napja" Romániában

Vágólapra másolva!
A képviselőházban nagy többséggel vetették el a tervezetet.
Vágólapra másolva!

Elvetette a bukaresti képviselőház kedden azt a törvénykezdeményezést, amely "Trianon és a magyar elnyomás elleni harc napjává" nyilvánította volna június 4-ét, és börtönbüntetés terhe mellett megtiltotta volna a trianoni békeszerződés jogosságának nyilvános megkérdőjelezését Romániában.

A tervezetet Bogdan Diaconu volt független parlamenti képviselő, a nacionalista Egységes Románia Párt elnöke terjesztette be még 2015-ben.

A még Victor Ponta vezette kormány 2015 októberében véleményezésében a parlament belátására bízta a döntést a törvénykezdeményezés ügyében.

A kabinet felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmányos előírások garantálják ugyan a véleményszabadságot, de korlátozzák is. Példaként az ország vagy a nemzet gyalázását, háborús uszítást, nemzeti, faji vagy vallási gyűlöletkeltést, területi szeparatizmust célzó felbujtást említ.

A képviselőházban kedden négy támogató és hat tartózkodó vokssal, nagy többséggel vetették el a tervezetet, miként 2015 novemberében a szenátusban is nagy szavazattöbbséggel, három támogató és hét tartózkodó szavazat mellett bukott el a törvénykezdeményezés.