A NATO Washington miatt növelheti a katonai kiadásait

Horizontal TO GO WITH AFP STORY NATO-US-FRANCE-MILITARY-BUDGET-WEAPONS,INTERVIEW BY MATHIEU RABECHAULT
A view of the Allied Command Transformation headquarters on Naval Station Norfolk May 4, 2012 in Norfolk, Virginia.  Norfolk Naval Base is home to the N
A török főtiszt a norfolki bázison dolgozott
Vágólapra másolva!
A NATO-tagállamok tegyenek eleget a védelmi kiadásaik növelésére vállalt kötelezettségeiknek, különben Washington is mérsékelni fogja saját hozzájárulását a szövetség költségvetéséhez - mondta az amerikai védelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

A NATO tagállamainak eleget kell tenniük a védelmi kiadásaik növelésére vonatkozó vállalásaiknak, ha el akarják kerülni a szövetség tevékenységéhez nyújtott amerikai hozzájárulás "mérséklését" - figyelmeztetett James Mattis új amerikai védelmi miniszter a katonai szervezet ülésén Brüsszelben.

A NATO tagállamainak többet kell költenie, ha nem akarják, hogy Washington kevesebbet adjon Forrás: AFP/Brendan Smialowski

"Az Egyesült Államok teljesíteni fogja a kötelezettségeit, ha azonban (...) nem szeretnék, hogy mérsékelje az elkötelezettségét ezen szövetség iránt, akkor a tagországok mindegyikének bizonyítania kell, hogy támogatja a közös védelmünk ügyét" - mondta Mattis.

A NATO tagjai korábban vállalták, hogy a hazai össztermékük (GDP) legalább 2 százalékát védelmi kiadásokra fogják fordítani.

Ezt a szintet ugyanakkor tavaly mindössze öt ország - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lengyelország, Görögország és Észtország - érte el.

Donald Trump amerikai elnök James Mattis védelmi miniszterrel Forrás: AFP/2016 Getty Images/Drew Angerer

Az amerikai miniszter ezt "tisztességes elvárásnak" nevezte. "Az amerikai adófizetők nem tudnak továbbra is aránytalanul nagy részt vállalni a nyugati értékek védelméből" - hangsúlyozta. Elemzések szerint az USA több pénzt fordít katonai kiadásokra, mint a 28 tagú szervezet többi tagállama együtt.