Trump: Washington nem hagyja, hogy Irán atomfegyverhez jusson

NETANJAHU, Benjámin; TRUMP, Donald
Washington, 2017. február 15. Donald Trump amerikai elnök (j) és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő kezet fog sajtótájékoztatójuk végén a washingtoni Fehér Házban 2017. február 15-én. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Vágólapra másolva!
Soha nem engedem meg, hogy Iránnak atomfegyvere legyen - mondta Donald Trump Benjámin Netanjahuval tartott közös sajtótájékoztatóján. Az amerikai elnök Izraelt és a palesztinokat is önmérsékletre szólította fel, és azt is kifejtette, hogy a kétállami és az egyállami megoldást is elfogadhatónak tartja a béke megteremtéséhez.
Vágólapra másolva!

Donald Trump amerikai elnök a Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel Washingtonban tartott közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére mind a kétállami, mind az egyállami megoldást elfogadhatónak tartja, ha elvezet a békéhez.

Donald Trump és Benjámin Netanjahu kezet fog sajtótájékoztatójuk végén a Fehér Házban Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

Az amerikai elnök arra szólította fel Izraelt, hogy tanúsítson önmérsékletet a megszállt palesztin területekre vonatkozó telepépítési politikájában. A palesztinokat pedig arra nógatta, hogy szabaduljanak meg az izraeliek iránti feltételezett gyűlöletüktől, és ezzel összefüggésben az iskolai oktatás fontosságát hangsúlyozta.

Az igazi békemegállapodás híve

Trump leszögezte, hogy Izraelnek óriási biztonsági kihívásokkal, köztük az iráni fenyegetéssel kell szembenéznie, és a zsidó államot szerinte a nemzetközi szervezetek

Kifejezetten visszautasította az ENSZ szerinte "nem korrekt és egyoldalú" lépéseit Izraellel kapcsolatban.

Az amerikai elnök azt ígérte, hogy nagyszerű béketervet terjesztenek majd elő, és hozzátette, hogy bár az Egyesült Államok nagyon serényen fog dolgozni egy ilyen terv kimunkálásán, a feladat elsősorban az érintett feleké.

- hangsúlyozta.

Leszögezte, hogy "az Egyesült Államok a békét szorgalmazza", és "az igazi békemegállapodás" híve.

A korábbi tárgyalásokon felmerültek szerint a kétállami megoldás Izrael mellett a független Palesztina megteremtéséhez vezetne, míg az egyállami változat szerint a két nép ugyanabban az országban élne, de teljes egyenrangúságban.

A terror a legnagyobb fenyegetés

Netanjahu a sajtótájékoztatón az Egyesült Államok és Izrael közös értékrendjét hangsúlyozta, és köszönetet mondott Trumpnak Izrael támogatásáért. Leszögezte, hogy a két ország értékrendjére a radikális iszlamista terror jelenti a legnagyobb fenyegetést.

Jeruzsálem óvárosa az Olajfák hegye felől nézve Forrás: Gonda Rudolf

Kérdésekre válaszolva Trump kitért az amerikai nagykövetség esetleges Jeruzsálembe helyezésére is. Mint elmondta, nagyon szeretné a nagykövetséget Tel-Aviv helyett Jeruzsálemben látni, de "nagy elővigyázatossággal" kezeli az ügyet.

Más arab országokat is bevonnának

Netanjahutól a kétállami megoldást firtatták, mire az izraeli kormányfő leszögezte: nem klisékben kell gondolkodni - mint például a kétállami megoldás kliséje -, hanem a lényegre kell összpontosítani. Szerinte pedig

Hozzátette: minden béketárgyalás előfeltétele, hogy a palesztinok elismerjék Izrael államiságát, és Izrael biztonsági okokból fenntarthassa az ellenőrzést a Jordán folyó nyugati partján fekvő palesztin terület, Ciszjordánia felett.

Netanjahu közölte, hogy más arab országokat is bevonna a palesztinokkal folytatandó tárgyalásokba. Donald Trump ehhez hozzátette: az új palesztin-izraeli békekezdeményezés kidolgozásában a tervek szerint más országok is részt vesznek.

Trump nem engedi, hogy Iránnak atomfegyvere legyen

Iránról szólva Donald Trump azt hangsúlyozta:

soha nem engedi meg, hogy a perzsa államnak atomfegyvere legyen.

Netanjahu üdvözölte Trump megközelítését Irán atomprogramjával kapcsolatban, és ismételten iráni agresszióról beszélt.

Az iráni védelmi minisztérium hivatalos honlapján helymeghatározás nélkül közreadott képen egy ballisztikus rakétát készít fel indításra az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) egyik tagja egy föld alatti kilövőálláson Iránban március 8-án. Az ISNA iráni hírügynökség szerint az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat egy hadgyakorlat keretében több ballisztikusrakéta-kísérletet hajtott végre az ország különböző részein. (MTI/EPA/Iráni védelmi minisztérium honlapja) Forrás: MTI/EPA

Teheránt a térségben a terrorizmus támogatójának minősítve leszögezte: "vissza tudjuk fogni Irán agresszióját és veszélyességét".

"Sok szeretet látnak majd"

Az egyik újságíró megkérdezte Trump elnöktől, hogy

Trump először rámutatott a sajtóértekezleten jelen lévő, zsidó vallásra áttért lányára és a vejére, aki ortodox zsidó vallású, majd leszögezte, hogy tőle távol áll az antiszemitizmus, és minden tőle telhetőt meg is tesz majd "a régóta megbúvó rasszizmus ellen".

Hozzátette: "azt gondolom, hogy sok jó dolog fog történni, sok szeretetet látnak majd".