Feljelentettek az ausztriai Zöldek egy iszlám-török szervezetet

Vágólapra másolva!
Feljelentést tett a Zöldek pártja egy Ausztriában működő iszlám-török vallási szervezet ellen többek között Törökországból érkező tiltott finanszírozás miatt - írta a Die Presse című osztrák lap szerdán. Az 1990-ben alapított Osztrák-Török Iszlám Unió, az ATIB elnevezésű ernyőszervezet 65 egyesületet tömörít Ausztriában.
Vágólapra másolva!

Peter Pilz, a Zöldek pártjának biztonságpolitikai vezetője szerint az ATIB tevékenysége részben arra is kiterjed, hogy a török kormány Ausztriában is üldözze az ellenzékét. Mint fogalmazott: az ATIB a "kemény, könyörtelen, és jogilag vitatható török kormányzati politika" egyik eszköze. Pilz szerint felmerül a gyanú, hogy az ATIB törvényellenesen működik, hiszen az Ausztriában korábban életbe lépett úgynevezett iszlámtörvény szerint vallási szervezeteknek tilos közvetlen külföldi támogatást kapniuk.

Alap a feloszlatáshoz

Pilz elmondta, hogy az ATIB szervezetet a török vallásügyi hivatal (Diyanet) irányítja, és nem az alapszabályban meghatározott társadalmi körben tevékenykedik, így ez alapot adhat arra, hogy szükség esetén feloszlassák.

A feljelentés szerint az ATIB titkosszolgálati szervezetként is funkcionál. Pilz arról is tájékoztatást adott, hogy a szervezet feltételezhetően megfigyeli a kurdokat, valamint az amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok nemzetközi hálózatát. A török kormány a gülenistákat vádolja a tavaly júliusi sikertelen puccskísérlet megszervezésével.

Vizsgálat indul

A zöldpárti képviselő ezenkívül azt állítja, hogy az ATIB elnöke, Fatih Mehmet Karadas, aki egyúttal a bécsi török nagykövetség vallásügyi megbízottja is, a salzburgi főkonzulátuson keresztül titkosszolgálati információkat továbbított a Diyanet és a törökországi miniszterelnökség számára.
Pilz örömét fejezte ki amiatt, hogy az osztrák kormány megvizsgálja a szervezet külföldről történő finanszírozását, és bírálta a belügy- és a külügyminisztert, akik szerinte eddig nem tettek semmit az ügyben. Muna Duzdar kisebbségekért felelős államtitkár tájékoztatása szerint a vizsgálatot márciusban indítják meg.

Tagadják a vádakat

Az ATIB tagadja a vádakat, és panaszt kíván emelni a Zöldek pártjának illetékese, Peter Pilz ellen. A szervezet közleményében kiemelte: céljuk a békés társadalmi együttélés, így az osztrák minisztériumokkal együtt a radikalizálódás ellen indított több programban is részt vesznek.
Hivatalos becslések szerint Ausztria 8,7 millió lakosa közül nagyjából 600 ezer muzulmán.