Saját magukat végezhetnék ki a halálraítéltek Arizonában

Vágólapra másolva!
Az elgondolás szerint a halálraítéltek – vagy ügyvédjeik – szerezhetnék be a méreginjekciót, illetve annak összetevőit a kivégzéshez. Az ügyvédek abszurdnak tartják az ötletet. 
Vágólapra másolva!

Az Arizona állambeli kivégzési eljárásokat hivatott megújítani az elképzelés, miszerint a kivégzéshez szükséges méreginjekciót, illetve annak összetételét ügyvédek szállítanák saját ügyfeleiknek – írja a The Guardian. Az ügyvédek abszurdnak és nevetségesnek tartják az elképzelést.

A javaslat szerint a méreginjekció komponenseit (pentobarbitál, nátrium-pentotál)

a rabok vagy ügyvédjeik szerezhetnék be

engedéllyel rendelkező gyártótól, gyógyszertártól, vagy éppen gyógyszerésztől, hogy azt bejuttatva a börtönbe kivégezhessék a halálraítéltet.

Megan McCracken, a Berkeley Egyetem méreginjekciókkal foglalkozó szakértője

teljességgel abszurdnak és jogilag is megkérdőjelezhetőnek nevezte

az elképzelést, hogy a rab vagy az ügyvédje szerezze be a halálos szereket, és juttassa be a börtönbe.

Egy másik megkérdezett ügyvéd, Dale Baich a jogi nonszensz mellett erkölcsileg is aggályosnak nevezte az ötletet. Mint mondta, neki védőként az a dolga, hogy megvédje az ügyfelét, nem pedig az, hogy segítsen a kivégzésében.

Az ötlet hátterében az áll, hogy hiány van a kivégzéshez használt méreginjekció fő komponenséből, a pentobarbitálból. Az "amerikai piacot" 2011-ig a dán Lundbeck gyártó látta el, de úgy döntöttek,

nem szállítanak többet a kivégzéshez használt szerből.

2015-ben Arizona megpróbált illegálisan hozzájutni egy másik szerhez, Indiából hoztak volna tiopentál-nátriumot, de a szállítmányt lefoglalták a repülőtéren.

Ráadásul nemcsak a mennyiséggel, a minőséggel is vannak bajok: 2014-ben, egy Joseph Wood nevű elítélt két órán keresztül haldoklott a méreginjekciótól, aminek elvileg tíz perc alatt végeznie kellett volna vele.

Arizonában gondolkodnak a villamosszék vagy a golyó általi kivégzés bevezetésén is.