WikiLeaks: Francia elnökjelöltek után kémkedett a CIA

Vágólapra másolva!
A 2012-es francia elnökválasztáson induló összes jelölt a CIA célpontja volt mintegy tíz hónapon keresztül – írja egy friss WikiLeaks-jelentésre hivatkozva a Hirado.hu. A megfigyeléseket Barack Obama elnöksége alatt rendelték el.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) arra utasította embereit, hogy épüljenek be a jelentős francia pártokba. Az akció a 2012-es választások előtt hét hónappal kezdődött, tíz hónapig tartott, így a kormányalakítást is végigkövette – írja a Hirado.hu

A CIA kémkedett az összes jelölt és a jelölő pártok után is:

célpont volt a Szocialista Párt (PS), a Nemzeti Front (FN) és az Unió egy Népi Mozgalomért (UPM).

A politikusok közül az akkori elnök, Nicolas Sarkozy, a jelenlegi elnök, Francois Hollande, a mostani népszerűségi listákat vezető Marine Le Pen és Martine Aubry volt célpont, de Dominique Strauss-Kahnról is gyűjtöttek adatokat.

Nicolas Sarkozy és pártja, az UPM kapcsán leginkább arra voltak kíváncsiak, mi az UPM tagjainak véleménye Sarkozy kampánystratégiájáról, Sarkozy mennyire támogatja az UPM-et, és mennyire tartja fontosnak, hogy a párt dominanciája folytatódjon – írja a jelentés.

Ezenfelül többek között azt akarta megtudni a CIA, milyen az USA-ról kialakított kép, milyen kapcsolatokat akarnak kiépíteni olyan más országokkal, mint Németország, Nagy-Britannia, Líbia, Izrael, vagy éppen Szíria.

Érdekelte a hírszerzést a jelöltek és pártjuk pénzügyi támogatása is

Ezeken felül a CIA vizsgálta, hogy az ellenzéki pártok mit terveznek, „milyen törvényeket támogatnak, amik Franciaország gazdasági növekvésének lehetőségeit támogatják”, illetve mi a véleményük a német típusú exportvezérelt növekedésről. Utóbbi összhangban van az ugyanabban az évben kiadott gazdasági kémkedési paranccsal, ami minden francia exportüzletet célkeresztbe vett, ami 200 millió dolláros vagy annál nagyobb.