Rekordszámú menedékkérőt deportálnak Németországból

MERKEL, Angela
Valletta, 2017. február 3. Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatóra érkezik az Európai Unió máltai nem hivatalos csúcsértekezletén Vallettában 2017. február 3-án. (MTI/EPA/Domenic Aquilina)
Vágólapra másolva!
Németországban rekordszámú, 80 ezer migráns menedékkérelmét utasították el tavaly, és ez a szám az idén tovább fog nőni, mert Angela Merkel vissza akarja szerezni a konzervatív szavazókat a szeptemberi választás előtt.
Vágólapra másolva!

Tavaly a 700 ezer menedékkérelem majdnem felét elutasították, ami azt jelenti, hogy a deportáltak száma a 2016-os rekordot is megdönti majd az idén – mondta Peter Altmeier, Merkel kabinetfőnöke a Bild am Sonntagnak adott interjúban.

A szavazók visszanyerése érdekében Merkel pártjának, a CDU-nak a vezetői erős nyomást gyakorolnak annak érdekében, hogy minél több olyan migránst deportáljanak az országból, akinek a menedékkérelmét elutasították.

Merkel szeptemberben is nyerni akar Forrás: MTI/EPA/Domenic Aquilina

A menekültstátusz megkapásához az érintetteknek igazolniuk kell, hogy odahaza üldöztetésben lenne részük. Eddig azonban ideiglenesen azok is maradhattak, akiknek a kérelmét elutasították, ezt a gyakorlatot azonban a kormányzat vissza akarja szorítani.

„Mintegy 700 ezer menedékkérelmet adtak be 2016-ban, és majdnem 300 ezret elutasítottak. Ezeket az embereket

gyorsan haza fogjuk küldeni,

mert ha nem tesszük, az árt az állam hitelének, amely a törvények tiszteletben tartásán alapul” – idézte a Reuters Altmeiert.

A menekültválság megtépázta a CDU-CSU tekintélyét. A Bild am Sonntag felmérésének eredménye szerint a szociáldemokraták 2006 óta először előzték meg a konzervatív pártszövetséget, és ezt támasztja alá az összes közvélemény-kutatás az utóbbi időben.