Egy felmérés szerint Fillon visszaelőzte Macront

Vágólapra másolva!
Francois Fillon francia konzervatív elnökjelölt lehagyta Emmanuel Macron centrista jelöltet és feljött a második helyre, két hónappal a választás első fordulója előtt - derült ki egy friss felmérésből.
Vágólapra másolva!

Az Elabe közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint - amelyet a BFM hírtelevízió ismertetett szerdán - a családtagjai állítólagos fiktív parlamenti asszisztensi állásai miatt botrányba keveredett

Francois Fillon népszerűségi mutatója a múlt hétvégén három százalékpontot emelkedett,

és a konzervatív jelölt jelenleg a második helyen áll az első fordulóban, miközben Emmanuel Macron öt százalékpontot veszített és visszacsúszott a harmadik helyre.

Le Pen nyerné az első fordulót

A felmérés szerint ha most tartanák a francia elnökválasztás első fordulóját, azt továbbra is

Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke nyerné meg a szavazatok 27 százalékával,

amennyiben a centrista Francois Bayrou is elindul az elnökválasztáson. A Modem nevű párt elnöke várhatóan szerdán jelenti be, hogy megméretteti-e magát áprilisban. Ha Bayrou nem indul, Le Pen 28 százalékra számíthat az első fordulóban.

Fillon erősödött a botrány után

Francois Fillon jelenleg 20 vagy 21 százalékra számíthat az első fordulóban Francois Bayrou indulásától függően, ez három pontos javulás ugyanennek a közvélemény-kutatóintézetnek a két héttel ezelőtti felméréshez képest. Az ügyészségi vizsgálat megindulását követően a közvélemény előtt és

a saját pártjában is meggyengült konzervatív jelölt a jelenlegi állás szerint újra erősödni látszik,

és ismét esélye van bejutni a második fordulóba.

Macronnak a gyarmatosításról tett kijelentése árthatott

A függetlenként induló Emmanuel Macron, a szocialista kormány volt gazdasági minisztere eközben öt pontot esett vissza, amit

elemzők szerint elsősorban az a múlt heti megszólalása okozott, amelyben "emberiesség elleni bűntettnek" nevezete a gyarmatosítást.

A centrista politikus jelenleg 17 illetve 18,5 százalékon áll Francois Bayrou indulásától függően, s a harmadik helyen végezne az első fordulóban.

Francois Bayrou, a centrista Modem elnöke a szavazatok 6, a szocialista Benoit Hamon és a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon is 12 százalékát kapná meg, ha most tartanák az első fordulót.

Egy másik kutatónál változatlan a helyzet

Az Opinonway közvélemény-kutatóintézet szerint - amely mindennap méri a jelöltek esélyei - egyelőre nem változott a sorrend. Marine Le Pen áll az első helyen 26 százalékkal, őt követi Emmanuel Macron 21 százalékkal, Francois Fillon pedig 20 százalékon állt szerdán az Opinionwaynél.