Amerika-barátsággal vádolja Észak-Korea Kínát

Vágólapra másolva!
Phenjan szerint Peking "úgy táncol, ahogy az Egyesült Államok fütyül."
Vágólapra másolva!

Phenjan tőle ritkán hallható bírálattal illette Pekinget csütörtökön, azt állítva, hogy legfőbb diplomáciai támogatója "úgy táncolt, ahogy az Egyesült Államok fütyül", amikor Észak-Korea nukleáris és ballisztikusrakéta programja miatt Peking felfüggesztette a szénimportot az országból.

Az észak-koreai állami hírügynökség nem említette név szerint Kínát, de félreérthetetlen módon

bírálta a "szomszédos országot", azt hangoztatva, hogy Kína összejátszik Phenjan ellenségeivel Észak-Korea "társadalmi rendszerének lerombolása érdekében".

"Ez a magát nagyhatalomként feltüntető ország (...) olyan kifogásokkal védi alávaló viselkedését, miszerint annak nem célja, hogy károsan befolyásolja a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság lakóinak életét, viszont feltartóztassa nukleáris programját" - szólt a phenjani híradás.

Peking szombaton közölte, hogy eleget téve a Phenjan elleni ENSZ-szankcióknak Kína teljesen felfüggeszti a szén importját Észak-Koreából.

Kína Phenjan egyedüli szövetségese, de ellenzi az észak-koreai nukleáris programot, illetve megszavazta a vonatkozó ENSZ-szankciókat is.

A szén Észak-Korea egyetlen nagy mennyiségben eladható exportcikke, a termék exportjának 40 százalékban Kína a felvevőpiaca. Peking átmeneti korlátozásai ellenére Phenjan tavaly Kína negyedik legfontosabb szénszállítója volt.