Eljárás indult Fillon családtagjainak fiktív állásai ügyében

election Horizontal French presidential election candidate for the right-wing Les Republicains (LR) party Francois Fillon delivers a speech during a meeting on February 9, 2017 at Chasseneuil-du-Poitou, near Poitiers, western France.  / AFP PHOTO / GUILLA
Francois Fillon
Vágólapra másolva!
Megindította az eljárást az ügyészség Francois Fillon családtagjainak állítólagos fiktív parlamenti állásai ügyében. A francia elnökválasztás konzervatív jelöltje egy hete jelezte, hogy akkor sem lép vissza, ha eljárás indul ellene. A botrány azonban megtépázta Fillon népszerűségét, aki már a harmadik helyre csúszott vissza a felmérések szerint.
Vágólapra másolva!

Független vizsgálóbírók fognak eljárni és az esetleges vádemelésről dönteni a két hónap múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon családtagjainak állítólagos fiktív parlamenti állásai ügyében.

Francois Fillon Forrás: AFP/Guillaume Souvant

Mindezt a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség közölte.

Az ügyben lezárult a nyomozás, és ez alapján indult eljárás közpénz elsikkasztása, hivatali visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása gyanújával.

Francois Fillon egy hete jelezte: akkor sem lép vissza az elnökjelöltségtől, ha eljárás indul ellene.

Mostantól bármikor beidézhetik

A pénzügy visszaélések vizsgáló ügyészség a Le Canard enchainé című szatirikus hetilap január 25-i számában megjelent értesülés alapján hivatalból indított vizsgálatot, majd egy hete azt közölte, hogy a nyomozás eredménye alapján

ezért folytatódik a nyomozás, amely arra kereste a választ, hogy Penelope Fillon ténylegesen ellátta-e az asszisztensi teendőket a 2002-ig képviselőként dolgozó férje, majd annak utóda mellett.

Az igazságszolgáltatásnak két lehetősége volt:

  • a vizsgálat lezárása után a Fillon család tagjait közvetlenül büntetőbíróság elé küldeni
  • vagy pedig a politikai kockázatok miatt független vizsgálóbírókat felkérni az eljárás lefolytatására a vádemelés előtt.

A vizsgálóbírók mostantól bármikor beidézhetik Fillont, hogy ismertessék vele a vádemelést.

A francia parlament február 16-án fogadott el egy jövő héten életbe lépő törvényjavaslatot, amely alapján a vonatkozó bűncselekmények egy része elévülhet. Az ügyészség közleményében ezzel indokolta az eljárás azonnali megindítását.

Elnézést kért a hibáért

A botrány egy hónappal ezelőtti kirobbanása óta

Francois Fillon a harmadik helyre csúszott vissza az áprilisi első forduló esélyeit mérő felmérések szerint,

és a tőle elpártolók eddig elsősorban a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron szavazótáborát erősítik. A pénteki felmérések szerint Fillon nem jutna be a második fordulóba, és az államfői poszt Macron és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke között dőlhet el.

A jobboldali elnökjelölt február elején "elnézést kért a hibáért", hogy a feleségét parlamenti asszisztenseként alkalmazta, "jogosnak" nevezte az ezzel kapcsolatos ellenérzéseket a közvéleményben, ugyanakkor "legálisnak és "átláthatónak" nevezte az állásokat, amelyekért közel egymillió euró közpénzt vettek fel a családtagjai.

Belépője sem volt a feleségnek

Penelope Fillon egy tíz évvel ezelőtti interjúban azonban arról beszélt, hogy

soha nem dolgozott a férjével, mindig háztartásbeli volt,

egyedül nevelte fel az öt gyereküket. A nyomozás kiterjesztették Fillon két nagyobb gyerekére, Marie-ra és Charles-ra, akiket diákkorukban apjuk szintén asszisztensként alkalmazott 2005 és 2007 között a szenátusban.

A nyomozók az elmúlt hetekben kihallgatták a Fillon házaspárt és a két gyereket, jártak a nemzetgyűlésben, ahol kiderült, hogy a feleségnek nem volt sem belépője, sem hivatalos e-mail-címe.