Több ezer holttesttel töltött fel egy víznyelőt az Iszlám Állam

2017.02.25. 16:31

A Khasfa eredetileg egy természetes horpadás a sivatagban Moszultól öt mérföldre, a Moszul és Bagdad közötti főút mellett. Nagyon úgy tűnik, hogy ez az eredetileg víznyelő terület az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb tömegsírt rejti Irakban, ahol becslések szerint 4000 megcsonkított holttestet tüntetett el az Iraki és Levantei Iszlám Állam. 

A legtöbb áldozat az iraki biztonsági erők katonái és rendőrei közül került ki, akiket a terrorszervezet Moszul 2014-es elfoglalása után végzett ki. Már találtak tömegsírt a város környékén, miután elkezdték az visszafoglalást az iraki fegyveres erők, de azok eltörpülnek a Khasfa vízgyűjtő mellett, ha hinni lehet a helyiek, az iraki rendőrség és emberjogi szervezetek beszámolóinak. 

Iraki katonák vezetik az Iszlám Állam dzsihádista terrorszervezet egyik harcosát Moszul nyugati részében: az iraki kormányerők egy hete kezdtek támadásba a második legnagyobb iraki város nyugati részének visszafoglalásáértForrás: MTI/AP/Hálid Mohamed

A helyiek szerint 

a mészárlások fél évvel az után kezdődtek a víznyelőnél, hogy az Iszlám Állam elfoglalta az észak-iraki várost. 

Állítólag egyszerűen belelőtték a moszuli biztonsági erők tagjait, de olyan is volt, hogy megkötözött és bekötött szemű jazidikkal (vallási kisebbség tagjai) telezsúfolt buszt borítottak bele. Gyakran mikrobuszokkal, platós teherautókkal szállították a víznyelőhöz az embereket. „Ez egy kivégzőhely volt” – mondta a Telegraphnak Belkis Wille, a Human Rights Watch iraki munkatársa. 

Brit sajtóbeszámolók szerint a víznyelő 

több száz méter mély volt, és rövidesen teljesen megtelt holttestekkel, 

amit a Human Rights Watch munkatársai műholdfelvételeken követtek figyelemmel. Utána, 2015 nyarára a terrorszervezet fegyveresei betemették a tömegsírt, még buldózereket is bevetettek, és a víznyelő falait berobbantották. 

Ha mindez helytálló, akkor az itteni mészárlás felülmúlja az Iszlám Állam eddig ismert legnagyobb vérengzését, ami 2014 júniusában történt, amikor egy Tikrit közelében lévő katonai táborban 1700 frissen sorozott kadétot gyilkoltak le.