Szeparatizmus gyanujával vizsgálja a kárpátaljai önkormányzatot az ukrán titkosszolgálat

2017.02.25. 10:45

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye elszakadási törekvésére utaló nyomok után kutat az ukrán titkosszolgálat a kárpátaljai megyei önkormányzat iratai között.

A KGB utódszervezetének számító Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ügynökeit a megyei közgyűlés egyik őszi plenáris ülésének anyagai érdekelték – közölte a sajtóval egy meg nem nevezett, megbízható forrás. A képviselőtestület ekkor vitatta meg a kárpátaljai különleges gazdasági övezettel kapcsolatos 2001-es törvény módosításának, és a megye gazdasági önállósulásának lehetőségeit.

A nyomozók a házkutatás során lefoglalták az ülés és az azt előkészítő bizottsági tanácskozások anyagait. A szóban forgó szakbizottsági ülést Barta József, a Kárpátalja Megyei Tanács elnökhelyettese, a KMKSZ Kárpátaljai Magyar Párt elnöke vezette. A gazdasági kérdések megvitatásában aktívan részt vett Viktor Ruszin, a parlamenti kormánypártokkal szembehelyezkedő Ellenzéki Tömörülés képviselője is, aki a megyei tanács törvényességi, rendfenntartási, privatizációs és ügyrendi bizottságát vezeti.

Különleges gazdasági övezetet és önfenntartást akartak

A Kárpátalja megyei állami közigazgatás hivatalos weboldalán fellelhető összefoglalóból kitűnik, hogy a különleges gazdasági övezet újbóli létrehozásának és a megye gazdasági önfenntartásának lehetőségeit feszegető képviselőket és szakértőket már az ülésen lehurrogták és szakadároknak minősítették egyes jelen lévő politikusok és újságírók.

Az ukrán szélsőséges nacionalista média kárpátaljai orgánumai egyenesen a Kreml kezét látják a szerintük szeparatista jellegű kezdeményezésben.Szerintük Moszkva a helyi ügynökei által a ruszin-kérdés feszegetésével és Kárpátalja gazdasági önállósodásának ösztönzésével a Krím és a Donbássz után most ennek a régiónak az elszakítására törekszik.