Az új brit terrorfőnök szerint ártatlan civilek válhatnak célponttá

Vágólapra másolva!
A terrorfenyegetettség jelenleg olyan szintű, amivel a brit állampolgároknak az 1970-es évek óta nem kellett számolniuk – mondta Max Hill, aki Nagy-Britannia egyik vezető terrorellenes ügyésze volt, és néhány napja elődjét váltva ő lett a brit terrorizmusellenes jogalkotás független ellenőre, aki évente tesz jelentést a brit parlamentnek.
Vágólapra másolva!

Tapasztalatból tudja, miről beszél: több évtizedes ügyészi pályafutása alatt több, az IRA, az al-Kaida és az Iszlám Állam által elkövetett merénylet nyomozását vezette, többek között a 2005-ös londoni robbantások mögött álló terrorsejteket is az ő vezetésével leplezték le.

Mint a The Sunday Telegraphnak adott interjúban fogalmazott:

Azt azonban hangsúlyozta, hogy „mind gondolkodásban, mind szervezeti felépítésben, mind pedig a stratégiájukban ki lehet mutatni különbségeket a két terrorszervezet között, ezért hiba lenne egyszerűen összehasonlítani az ír republikánus mozgalmat az úgynevezett Iszlám Állam ideológiájával”.

Ám az a fenyegetés, amit az IRA jelentett és amit most az Iszlám Állam jelent, mégis hasonló Max Hill szerint, mégpedig intenzitásában. „Úgy vélem, hogy a folyamatos terrorfenyegetettség legalább akkora, mint az 1970-es évekbeli Londonban volt, amikor az IRA volt aktív a szigetországban" – mondta. Akkoriban is ártatlan civilek, tömegrendezvények, pubok, vasútállomások és a parlament is potenciális célpontja volt az összehangolt terrorcselekményeknek. Ennek a folyamatos fenyegetettségnek csak 1998-ban vetett véget az úgynevezett Nagypénteki megállapodás, amelyet a brit kormány és a legtöbb észak-ír párt kötött.

A szakember szerint a felélénkülő titkosszolgálati tevékenység a 2005-ös londoni merényletek után sikerrel előzött meg hasonló terrorcselekményeket, de

(amiért pillanatnyilag is folynak a harcok az iraki biztonsági erők és az Iszlám Állam fegyveresei között, illetve talán majd Rakka felszabadítása is soron következik) – jelentette ki Max Hill. Hozzátette: ebből nem következik közvetlenül, hogy a harcot is importálják Nagy-Britanniába, ámbár vereségtudattal térnek vissza, ami veszélyes.

Annak kapcsán, hogy százak mentek a szigetországból az Iszlám Állam mellett harcolni Szíriába és Irakba, a terrorellenes ügyész kiemelte:

Ebből nem következik szerinte az, hogy a Facebookot, a Twittert vagy a többi nagy közösségi szolgáltatót külön törvényekkel kellene leszabályozni, inkább nemzetközi összefogásra lenne szükség a kormányok között a szélsőségek megfékezésére.