Az EP elnöke menekülttáborokat építtetne Líbiában

Vágólapra másolva!
A migránsválság megfékezésére nagyszabású fejlesztési programot kell indítani az afrikai országok javára, Líbiában pedig menekülttáborokat kell kiépíteni – mondta Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke egy hétfői német lapinterjúban. 
Vágólapra másolva!

Antonio Tajani a Berliner Morgenpost lapban közölt interjúban azt mondta, hogy meg kell próbálni megoldani Afrika legsúlyosabb gondjait, így foglalkozni kell a mezőgazdaságot ellehetetlenítő elsivatagosodás következményeivel, és fel kell lépni a Boko Haram iszlamista terrorszervezettel szemben.

– mondta az olasz konzervatív politikus.

Marshall-terv Afrikának

Afrika stabilizálása valamennyi európai ország feladata, nemcsak Olaszországé vagy Németországé, a migráció területén különösen nagy erőfeszítéseket kifejtő országoké. Ezért a második világháború után Nyugat-Európa újjáépítésére indított amerikai segélyprogram,

a Marshall-terv mintájára nagyszabású, több milliárd eurós fejlesztési programot kell indítani

– mondta az EP elnöke.

Táborokat kell építeni

Diplomáciai és gazdasági elemekből álló stratégiára van szükség, például európai–afrikai közös vállalatok megalapítására, szakmai képzési programok beindítására, és ki kell dolgozni egy EU–Líbia közti megállapodást a Földközi-tengerből kimentett emberek elhelyezéséről. A megállapodás révén olyan táborokat kell felállítani, amelyekben akár több évet is el lehet tölteni, így a többi között gondoskodni kell megfelelő számú orvosról és a gyógyszerellátásról.