Egyre feszültebb a helyzet Macedóniában

Vágólapra másolva!
A belpolitikai válság enyhítését célzó előrehozott választások után majdnem három hónappal sem sikerült kormányt alakítani Macedóbiában, civil kezdeményezésre tiltakozó megmozdulások kezdődtek.
Vágólapra másolva!

Macedóniában december 11-én tartottak előrehozott parlamenti választást. A legtöbb szavazatot a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) és koalíciós partnerei kapták, ám a pártelnöknek és korábbi kormányfőnek,

Nikola Gruevszkinek nem sikerült kormányt alakítania az alkotmányos határidőn belül, azaz január 29-ig.

Ezt követően Gjorge Ivanov államfő kijelentette: annak adja a kormányalakítás jogát, aki előbb tudja bizonyítani, hogy megvan a szükséges parlamenti többsége, azaz a 120 képviselőből 61 támogatja.
Zoran Zaev, a balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnöke hétfőn 67 támogatói aláírást adott át, miután maga mellé tudott állítani három albán kisebbségi pártot: a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) mellett a nemrégiben alakult Besa (Ígéret) és a szintén fiatalnak számító Albánok Szövetsége állt a szociáldemokrata politikus mellé. Gjorge Ivanov azonban egyelőre nem kérte fel Zaevet kormányalakításra.

A DUI a partneri kapcsolatért cserébe azt kérte, hogy az albán legyen a második hivatalos nyelv az ország egész területén, ne csak az albán többségű részeken, valamint hogy vizsgálják ki a két éve tartó belpolitikai válságot okozó lehallgatási botrány hátterét.

A megegyezés hírének hallatán Macedónia több városában is tiltakozások bontakoztak ki hétfőn.

A VMRO-DPMNE támogatói így jelezték, hogy nem értenek egyet az SDSM és a DUI szövetségével, ugyanis kormányalakításuk esetén az albán hivatalos nyelvvé válhatna Macedóniában, ami a tiltakozók szerint megbontaná a nemzeti egységet.

Az Egységes Macedóniáért elnevezésű civil kezdeményezés - amely mögött a feltételezések szerint a jobboldal áll - állandó tüntetéseket jelentett be, amíg vissza nem vonják a megegyezést. A kedd esti szkopjei tiltakozó megmozduláson a helyi sajtó beszámolói szerint több tízezren vettek részt. A szervezők felolvastak egy kiáltványt, amelyben az ország egységének megőrzését, valamint az albán nyelvet hivatalossá tevő alkotmánymódosítás megakadályozását követelik.