Terrorveszély miatt a magyarok inkább kerülik Észak-Afrikát

Tunézia, túszejtés
Tunisian security forces secure the area after gunmen attacked Tunis' famed Bardo Museum on March 18, 2015. At least seven foreigners and a Tunisian were killed in an attack by two men armed with assault rifles on the museum, the interior ministry said. AFP PHOTO / FETHI BELAID
Vágólapra másolva!
Két éve lesz annak, hogy Tunéziában egy terrorista végzett 38 turistával az egyik szúszai magánstrandon. A tunéziai mészárlás áldozataink hozzátartozói beperelték az utazást szervező irodát és azt hotelt is, amelynek a tengerpartján a gyilkosságok történtek. A bíróság most kimondta, hogy ők nem vonhatóak felelősségre a terrorakció miatt, azonban a helyi rendőrség gyávasága hozzájárulhatott a tragédiához. A magyarok egy része azóta is inkább kerüli Észak-Afrikát, de persze vannak, akik mégis elutaznak. 
Vágólapra másolva!

Idén nyáron lesz két éve annak, hogy a tunéziai Szúszában egy magánstrandra betört az Iszlám Állam egyik terroristája, és megölt harmincnyolc embert. Az áldozatok közül harmincan brit állampolgárok voltak, hozzátartozóik a bíróságon támadták meg az utazási irodát, amely szerintük nem vette figyelembe a brit külügy felhívását az ország veszélyeiről – írja az Independent.

A terrortámadás óta a brit turisták körülbelül 90 százaléka távol maradt Tunéziától. A tunéziai kormány több óvintézkedést is bevezetett – többek között a brit kormány tanácsára – azért is, hogy a brit külügy vegye le az utazásra nem ajánlott országok listájáról. Ezt azonban az Egyesült Királyság elutasította.

– mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) szóvivője az Origónak.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium februári összeállításában két kategóriában osztja fel a veszélyesnek tartott országokat: a beutazásra nem javasolt, illetve a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok kategóriájára. A teljes listát itt lehet megnézni.

Tunézia a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok közé tartozik. A minisztérium arra figyelmeztett, hogy ha magyar állampolgárok az észak-afrikai országba akarnának utazni, akkor

különös körültekintéssel készüljenek fel, fokozottan legyenek elővigyázatosak, vagy ha van rá lehetőség, akkor inkább halasszák későbbre a tervezett utazásukat.

A MUISZ alelnöke elmondta, hogy több utazási irodai szervezet tartott már az utóbbi időben konferenciát Tunéziában, mint az ECTAA, amely az EU 27 tagállama utazási irodai szövetségeinek ernyőszervezete, vagy a magyarországi MUISZ is.

A cél az volt, hogy az érdeklődést újra a térségre irányítsák.

Molnár azt is elmondta, annak ellenére, hogy az elmúlt évben a közkedvelt észak-afrikai országok iránti érdeklődés csökkent, ez nem azt jelenti, hogy a magyarok nem utaznának. Molnár szerint az új közkedvelt úti célok közé a keleti egzotikus országok tartoznak, a pihenni vágyók biztonságérzetét pedig továbbra is erősíti, ha külföldi utazásukat az irodák szervezik meg.

Elmaradnak a tömeges földközi-tengeri utazások Fotó: Albert Ákos - Origo

Terrorhullám a turistaparadicsomokban

Tunézia az európaiak által közkedvelt turistacélpont volt az ezredforduló környékén is, amkor Egyiptomban, Kenyában és más környező országokban jelentős volt a terrorfenyegetettség. Az első súlyos támadás 2002-ben történt, amikor egy teherautóban bombát robbantottak a Tunézia mellett fekvő Djerba szigeten található zsinagóga előtt.

A támadásban huszonegy turista halt meg, a legtöbb német állampolgárságú volt, a terrorakciót az al-Kaida vállalta magára.

2010-ig más súlyos esemény nem rázta meg az országot, amíg egy fiatal férfi fel nem gyújtotta magát a kormányhivatal előtt, így tiltakozva a megaláztatásokkal szemben. Az öngyilkosság nagyobb tüntetéssorozatot indított el, az utcai megmozdulások hatására az akkori tunéziai elnök elhagyta az országot.

Később a demonstrációk az arab tavasz megmozdulásainak a részévé váltak.

2015-ben egy újabb terrortámadás történt az országban, amit már az Iszlám Állam vállalt magára. A tuniszi Bardo Nemzeti Múzeumban fegyveresek

huszonkét embert öltek meg, közülük húsz külföldi turista volt.

A múzeum elleni támadást az Iszlám Állam vállalta magára, és további merényletek végrehajtásával fenyegetőzött. Két nappal később az ISIS két mecsetnél robbantott Jemen fővárosában, Szanaa-ban Forrás: AFP/Fethi Belaid

Nem sokkal később az Egyesült Királyság legnagyobb utazásszervező cége a First Choice egy nyilatkozatot adott ki, miszerint: „Tunézia továbbra is kedvelt célpontja a társaságunknak, és az ügyfeleink a megszokott módon tölthetik el a szabadságukat.”

A cég később már lemondta a tervezett utazásait elővigyázatossági okokra hivatkozva.

2015 nyarán a Szúsza városában található Imperial Marhaba magánstrandjára tört be egy magányos ISIS-terrorista, és tüzet nyitott a vendégekre. Az áldozatok többsége német és brit turista volt. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a férfi nevetett, miközben lövöldözött.

– mondta egy szemtanú a News.com-nak.

A támadó kimondottan a turistákra vadászott Forrás: MTI/EPA

A terrortámadásokat követően az Egyesült Királyság látogatásra nem ajánlott országnak nyilvánította Tunéziát:

– közölte a brit külügyminisztérium.

Ezt követően megnyitottak egy légifolyosót, amin keresztül minden brit állampolgár a lehető leghamarabban hagyhatta el Tunéziát.

Az igazságot keresik

Nicholas Loraine-Smith bíró tárgyalta a pereskedő brit hozzátartozóinak a keresetét, amely a TUI utazási iroda ellen szólt, miszerint a céget vonják felelősségre a Tunéziában történt gyilkosságok miatt.

A bíró kimondta, hogy sem az utazási iroda, sem a hotel nem vonható felelősségre a terrorakció miatt.

Ugyanakkor hozzátette, hogy a beszámolók szerint a tunéziai rendőrségről a legjobb esetben is csak annyit lehetne elmondani, hogy

kaotikusan járt el, de a legrosszabb esetben a rendőrség egész egyszerűen gyáva volt,

amikor az Iszlám Állam egyik terroristája végezni tudott harmincnyolc emberrel – idézi a Metro.

Az áldozatoknak esélyük sem volt Forrás: AFP/Fethi Belaid

A bíró azt is mondta, hogy a tragédiát abban az esetben el lehetett volna kerülni, ha a brit turisták figyelembe vették volna az Egyesült Királyság hivatalainak a figyelmeztetését. Ezzel utalt a Bardo Múzeumnál történt esetre, amely után Nagy-Britannia egyértelműen nem ajánlott kategóriába sorolta Tunéziát.

A bíró szerint csak abban az esetben lehetetne megállapítani a felelősséget, ha a halottak között lett volna olyan, aki a fiatalkora, az egészségügyi állapota, vagy kényszer hatása miatt vált volna áldozattá.