Botrány a francia köztévében: Trump halálát kívánja egy műsorvezető

Laurent Ruquier  francia televíziós műsorvezető
French host Laurent Ruquier takes part in the presentation of the 2014/2015 RTL radio programs, on September 4, 2014 in Paris. AFP PHOTO / BERTRAND GUAY / AFP PHOTO / BERTRAND GUAY
Vágólapra másolva!
Laurent Ruquier műsorvezető és showman a France 2 egyik legnézettebb műsorában, a szombat esti „On n'est pas couché” című show-ban nyíltan és provokatívan arról beszélt, hogy szeretné, ha meghalna az amerikai elnök. 
Vágólapra másolva!

Először azt mondta, hogy ha már valakinek meg kellene halnia madárinfluenzában, akkor azt szeretné, ha az Donald Trump lenne. Ez a mondat nem véletlenül ilyen értelmetlen – tulajdonképpen nem kapcsolódott semmihez, csak úgy hirtelen kezdett beszélni az amerikai elnökről. Ugyanis először a madárinfluenzáról szellemeskedett, és ezután úgy tett, mintha véletlenül és hirtelen eszébe jutott volna Trump. Később pedig azt mondta nevetve, hogy jó lenne, ha a CIA szervezne egy utat Trumpnak Dallasba. Vagyis arra utalt, hogy lőjék le Trumpot – mint eléggé közismert, Kennedy elnököt Dallasban lőtték le, és egyes feltevések szerint éppen a CIA ölette meg. Az ordenáré vicceket egyébként a közönség megtapsolta.

Laurent Ruquier tavaly, a cannes-i filmfesztiválon Forrás: AFP/Loic Venance

A francia közszolgálati televízió elnökét a mostani, szocialista kormány nevezte ki. Maga Laurent Ruquier egyébként vállaltan elfogultan baloldali, rendszeresen beszél arról, hogy mikor melyik baloldali politikust támogatja. A legutóbbi, 2012-es francia elnökválasztáson az első fordulóban a kommunista Mélenchont, a másodikban a szocialista Francois Hollande-ot támogatta, aki később az V. köztársaság legnépszerűtlenebb elnöke lett.

Felháborodott francia emberek tömege jelentette fel a francia médiahatóságnál a botrányos mondatok után Ruquier-t, voltak, akik az amerikai nagykövetséghez fordultak segítségért, hogy vessék latba tekintélyüket, hogy hasonló botrány ne fordulhasson többet elő. Azon külön sokan megdöbbentek, hogy az állami pénzből fenntartott, francia közszolgálati televízióban fordult mindez elő.