Nem sérültek a tömeggyilkos emberi jogai

Anders Behring Breivik, itélethírdetés Osloban
Vágólapra másolva!
Norvégia nem sértette meg a 77 ember meggyilkolásáért elítélt Anders Breivik emberi jogait – döntött a fellebbviteli bíróság, ellentmondva a korábbi ítéletnek, amely szerint embertelenség három helyiségből álló cellában fogva tartani őt.
Vágólapra másolva!

Breivik 2011 júliusában bombatámadásban megölt nyolc embert Oslóban, majd egy táborban agyonlőtt 69-et, és azért fordult bírósághoz, mert embertelennek tartja fogva tartásának körülményeit. Első fokon a bíróság neki adott igazat.

Anders Behring Breivik nem tanúsít megbánást Forrás: AFP/Heiko Junge

A fellebbviteli bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy nem tették ki őt kínzásnak, illetve embertelen és megalázó bánásmódnak a börtönben.

A testület szerint jogos, hogy Breivik nem tarthat kapcsolatot a rabtársaival, mert nem tanúsít bűnbánatot, és változatlanul veszélyt jelent. Ráadásul nem kizárható, hogy megtámadnák a rabtársai – idézte a Reuters a bíróság indoklását.

Breivik ügyvédjét meglepte az ítélet, és közölte, hogy fellebbezni fog a legfelsőbb bíróságon. Ha pedig ott sem nekik adnak igazat, akkor még mindig marad lehetőségként az európai emberjogi bíróság.