Korrupcióval gyanúsítanak szerb rendőröket

2017.03.01. 13:50

Korrupció és hivatali visszaélés gyanújával 53 embert elfogott a szerbiai rendőrség. Érintett az ügyben 13 rendőr, az agrártárca több felügyelője, valamint több közcég vezetője is.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter közlése szerint a gyanúsítottak 2005 óta több mint tízmillió euróval (3 milliárd forint) károsították meg az ország költségvetését.

"Ez az akció ismét azt mutatja, hogy az állam kész arra, hogy a bűnözés és a korrupció minden formájával leszámoljon" - mondta a miniszter, aki jelezte, hogy az elkövetőket funkciójuk vagy politikai hovatartozásuk nem fogja megvédeni.

Egy évvel ezelőtt, az előrehozott parlamenti választások előtt a szerb belügyi szervek 46 embert, köztük 15 rendőrt vettek őrizetbe korrupció, pénzmosás és hivatali visszaélés gyanújával. A belügyminiszter akkori bejelentése szerint a gyanúsítottak több mint 7 millió eurós kárt okoztak.

Az uniós tagságra törekvő Szerbiától Brüsszel azt várja, hogy hangolja össze jogrendszerét az európai szabályozással, egyebek mellett szorítsa vissza a korrupciót és a szervezett bűnözést.