Észak-Korea az USA-t vádolja Kim Dzsongnam megöletésével

2017.03.01. 13:59

Phenjan azzal vádolta meg Szöult és Washingtont szerdán, hogy ők szervezték meg a Kim Dzsongun észak-koreai vezető féltestvéreként azonosított férfi meggyilkolását. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség szerint Washington és "vazallus erői" nukleáris háborút készítenek elő, ámokfutást végeznek. A KCNA azt sem mulasztotta el megjegyezni, hogy Észak-Korea atomhatalom.

A diplomáciai útlevéllel, Kim Csol néven utazó áldozat "halálának okát még nem tisztázták egyértelműen, de az amerikai és a dél-koreai hatóságok már alaptalanul Észak-Koreát vádolják, miközben azt állítják, hogy a férfit a rendkívül veszélyes VX ideggázzal mérgezték meg" – írta a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

A KCNA szerint nem lehetett VX, de ha mégis, akkor biztos az USA-é

A KCNA megkérdőjelezte, hogy valóban VX végzett volna a Kim Dzsongnamként azonosított férfival február 13-án a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Ha valóban VX-et kentek volna Kim Csol szemére és ajkára, akkor az a mentősöket és az őt őrző rendőröket is megmérgezte volna, és a repülőteret is le kellett volna zárni" – hívta fel a figyelmet a hírügynökség.

A KCNA egyúttal azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy azon kevés országok egyike, amely a vegyi fegyverekre vonatkozó nemzetközi tilalom ellenére birtokában van a VX idegméregnek.

Még nagyobb aggodalomra ad okot az, hogy az Egyesült Államok mindenféle vegyi fegyvert szállít Dél-Koreába" – írta.

Észak-Koreáról úgy tudni, hogy akár 3 ezer tonna vegyi fegyverrel is rendelkezhet.

A rendőrség szerint egy észak-koreai csempészte be a VX-et 

A malajziai rendőrség letartóztatott egy észak-koreai férfit, Ri Dzsongcsolt, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő csempészte be az idegmérget a délkelet-ázsiai országba, és adta át azt a gyilkosoknak, egy indonéz és egy vietnami nőnek, akik ellen szerdán vádat emeltek a malajziai hatóságok. Az egyik vádlott a 25 éves jakartai Siti Aishah, a másik pedig a 28 éves vietnami Doan Thi Huong.

A KCNA szerint az USA nukleáris háborút készít elő 

A KCNA szerint Kim Csol meggyilkolását Szöul és Washington rendezte meg azért, hogy egy nukleáris háború előjátékaként Észak-Korea elleni indulatokat szítson.

"Az Egyesült Államoknak és vazallus erőinek nem kellene ámokfutást végezniük, hiszen bizonyosan megértik Észak-Korea stratégiai helyzetét atomhatalomként" – tette hozzá a KCNA.