A tálibok megtámadták Kabult

2017.03.01. 10:36

Két öngyilkos merénylő felrobbantotta magát szerdán az afgán főváros, Kabul két különböző pontján, majd tűzharc bontakozott ki a rendőrök és a rájuk támadó fegyveresek között. A támadások legalább egy ember életét kioltották, sokan megsebesültek - közölték helyi források.

Mobiullah Zir, az afgán egészségügyi minisztérium tisztségviselője egy halottról és 37 sebesültről számolt be, az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió ugyanakkor úgy értesült, hogy 15 ember vesztette életét és több mint 30 a sebesültek száma.

A rendőrségnél robbantott

Nadzsib Danis, az afgán belügyminisztérium helyettes szóvivője közölte, hogy az egyik merénylő Kabul nyugati részében, a helyi rendőrség épületének kapujánál hozta működésbe a nála lévő robbanószerkezetet. Ezután a helyszínen a biztonsági erők ismeretlen számú fegyveressel vették fel a harcot. Danis elmondása szerint a biztonsági erők tisztogató műveletet kezdtek a rendőrségi épület belsejében.

Két robbanás volt

Egy rendőrnő elmondta: éppen ebédjét fogyasztotta, amikor hatalmas robbanást hallott. Hozzátette: sikerült kimenekülnie a létesítményből, arról viszont nem tud nyilatkozni, hogy hány fegyveres indított támadást.

Az első robbantást öt perccel később egy másik követte Kabul keleti részében. Az elkövető gyalogosan érkezett és a titkosszolgálatok egyik irodájánál robbantotta fel magát.

A tálibok vállalták magukra

Zabiullah Mudzsahid, a szélsőséges tálib mozgalom szóvivője a Twitter közösségi oldalon arról számolt be, hogy fegyvereseik a főváros két helyszínén - egy rendőrségi épületnél és a titkosszolgálatok egyik jelentős központjánál - indítottak támadást, és nagy veszteségeket okoztak.