Eredmények nélkül zárult a szíriai béketárgyalások negyedik fordulója

Vágólapra másolva!
Konkrét eredmények nélkül ért véget pénteken a szíriai politikai rendezést szolgáló genfi béketárgyalások negyedik fordulója, de az általános légkör sokkal derűsebb, mint egy évvel korábban - jelentette ki Naszr al-Hariri, a Rijád támogatását élvező Tárgyalási Főbizottság (HNC) küldöttségének vezetője Genfben.
Vágólapra másolva!

- Bár kézzelfogható eredmények nincsenek,

- mondta Hariri. Szerinte a konkrét eredmények elmaradásáért a szíriai rezsim delegációja viseli a felelősséget. "A gond azzal a féllel van, amelyik folytatja a bombázásokat, míg mi Genfben tárgyalunk" - tette hozzá.

A HNC vezetője megerősítette, hogy az ellenzéki küldöttség Staffan de Misturától, az ENSZ szíriai különmegbízottjától egy dokumentumot vett át a szíriai politikai rendezés 12 alapelvéről. "Ezek az általános alapelvek a nemzetközi közösség korábbi döntésein alapulnak" - mondta Hariri. "Előzetesen egyetértünk ezekkel az alapelvekkel, és elkészítettük hozzá a saját javaslatainkat. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem értenénk egyet a dokumentummal, mindössze annak fejlesztésére szolgálnak" - tette hozzá.

Még márciusban folytatják

Hariri kiemelte: összességében sikerült megállapodásra jutniuk de Misturával a megbeszélések eljárásrendjéről, és az egyeztetések a tárgyalási fordulók közötti szünetben folytatódnak majd. A HNC-küldöttség vezetője szerint a következő tárgyalási forduló előzetes időpontját már egyeztették.

Bár Hariri nem pontosította, hogy az mikorra várható, a TASZSZ orosz hírügynökség tudni véli: március második felében, március 20. és 23. között tervezik.

De Mistura - anélkül, hogy pontos dátumot mondott volna - megerősítette:

a következő tárgyalási fordulót még márciusban megtartják.

A 12 pontot tartalmazó dokumentumról elmondta, hogy az az eddigi négy tárgyalási forduló eredményeit összegzi.

Az ENSZ-megbízott rávilágított, hogy a közvetett tárgyalások jobban megfelelnek a genfi megbeszélések számára. "Dolgozni fogunk a közvetlen tárgyalásokra való átálláson, és áttérünk erre a formátumra, amint megérik rá az idő. Egyelőre azonban a közvetítőn keresztül folytatott munka marad a lehető leghatékonyabb" - tette hozzá.

Négy kérdéskörrel fognak foglalkozni

De Mistura továbbá elmondta: az ötödik tárgyalási forduló négy kérdéskörrel fog foglalkozni.

Az első a szíriai ellenzéket is magába foglaló, nem vallási alapon szerveződő kormányzat kialakítása hat hónapon belül, a második egy új szíriai alkotmánytervezet megalkotása szintén fél év alatt. A harmadik kérdéskör az ENSZ égisze alatt másfél év múltán tartandó választásokkal foglalkozik a világszervezet Biztonsági Tanácsa 2254-es számú határozatának megfelelően.

Emellett a napirendre külön pontként felvették a szíriai kormány által szorgalmazott küzdelmet is a terrorizmus ellen. Az ENSZ-diplomata ugyanakkor hangsúlyozta:

Genfben a terroristák elleni harcnak mindössze az általános stratégiai kérdéseiről fognak egyeztetni,

a taktikai részét meghagyják a szíriai fegyvernyugvás fenntartásával foglalkozó asztanai tárgyalásoknak.