Több ezer gyerek lehet eltemetve cipősdobozokban

Írország Tuam gyerek temető
This picture shows a shrine in Tuam, County Galway on June 9, 2014, erected in memory of up to 800 children who were allegedly buried at the site of the former home for unmarried mothers run by nuns. Up to 800 babies and children were buried in a mass grave in Ireland near a home for unmarried mothers run by nuns, new research showed, throwing more light on the Irish Catholic Church's troubled past. Death records suggest 796 children, from newborns to eight-year-olds, were deposited in a grave near a Catholic-run home for unmarried mothers during the 35 years it operated from 1925 to 1961. AFP PHOTO/PAUL FAITH / AFP PHOTO / PAUL FAITH
Vágólapra másolva!
Pénteken jelent meg a hír, hogy több száz csecsemő és kisgyerek holttestére bukkantak egy, korábban lányanyáknak fenntartott otthon mellett az írországi Tuamban. A hasonló otthonokat megjárt ír nők most felszólították a hatóságokat, hogy vizsgálják meg, hol lehetnek még ehhez hasonló tömegsírok.
Vágólapra másolva!

Akár 800 gyerek holtteste is lehet abban a tömegsírban, amit a férjezetlen nőknek és gyerekeiknek fenntartott katolikus otthon mellett találtak a nyomozók. A Guardian beszámolója szerint a Galway megyében található korábbi Bon Secours anyaotthonnál egy húsz kamrából álló, föld alatti tömegsírt tártak fel.

A feltárást egy, az anyaotthonokkal foglalkozó bizottság végezte. Jelentésük szerint a megtalált gyerekek kora 35 hetestől 3 évesig terjed. Legtöbbjüket az 1950-es években temethették el, amikor a Bon Secours egyike volt annak a tucatnál is több intézménynek, amely árváknak, illetve leányanyáknak és gyermekeiknek kínált menedéket. A tuami otthon 1961-ben zárt be.

2014-ben emléket állítottak a tuami tömegsírba temetett gyerekeknek Forrás: AFP/Paul Faith

Az intézményt a Bon Secours nővérek nevű apácarend vezette, akik befogadták a szülés előtt álló hajadon nőket. A megszületett gyerekeket azután elválasztották az anyjuktól,

apácák nevelték fel őket

elzárva, egy bizonyos kor után pedig örökbe adták őket.

Játszóteret építettek a tömegsír fölé

A mostani felfedezés megerősíti azt az évtizedek óta fennálló gyanút, hogy

azoknak a gyerekeknek a nagy részét, akik az otthonban haltak meg, jelöletlen tömegsírokba temették.

Ez bevett gyakorlatnak számíthatott a katolikus egyház fennhatósága alá tartozó hasonló intézményekben a korabeli Írországban, ahol nagy volt a gyerekhalandóság.

Az ír kormány 2014-ben állított fel egy bizottságot a gyanú kivizsgálásra, miután egy tuami történész, Catherine Corless majd 800 gyerek halotti bizonyítványára bukkant rá, de mindössze két gyerek temetési feljegyzéseit találta meg.

"Jelentős mennyiségű" emberi maradványt találtak a helyszínen a bizottság beszámolója szerint Forrás: AFP/Paul Faith

Corless szerint minden jel arra mutatott, hogy ott lehet a tömegsír: az 1970-es években csontokat is találtak a környéken játszó gyerekek. A Bon Secours otthon egykori helyén ugyanis ma lakóházak vannak,

a temetőül szolgáló terület egy részére pedig játszótér épült.

Az ír kormány ígéretet tett arra, hogy felveszik a kapcsolatot a hozzátartozókkal, hogy a tömegsírban talált gyerekek rendes temetést kaphassanak.

Több ezer gyereket temethettek el így

Mióta megjelent a hír a tömegsírról, a korábban hasonló otthonokban szülő nőket képviselő Irish First Mothers csoport is felszólította a kormányt a további kutatásokra. A nők között olyanok is vannak, akik az 1990-es években szültek lányanyáknak fenntartott otthonokban.

Egyelőre két konkrét helyet említ az Irish Times: ez a corki Bessborough és a dublini St Patrick's, de a csoport vezetője, Kathy McMahon szerint minden ilyen otthont meg kellene vizsgálni.

Paul Redmond, az otthonok túlélőit tömörítő egyesülettől (Coalition of Mother and Baby Home Survivors) arról beszélt, hogy

a mostani felfedezés csak a jéghegy csúcsa.

Szerinte legalább hatezer csecsemő és kisgyerek halt meg az ilyen otthonokban.

Virágok és játékok a tuami emlékműnél Forrás: AFP/Paul Faith

Redmond azt mondta az Irish Timesnak, hogy a legrosszabb még most következik: egyedül az olyan nagy intézményekben, mint a Bessborough vagy a St Patrick's

több ezer gyerek lehet eltemetve "cipősdobozokban és pokrócokban".

Redmond szerint viszont a túlélők megosztottak az exhumálás és az újratemetés kérdésében, ezért a kormánynak konzultálnia kell velük, mielőtt folytatja a sírok feltárását.

Vizsgálják, hogyan történhetett mindez

A BBC 2015-ben írta meg, hogy felállítottak egy bizottságot, és átfogó vizsgálat indult arról, hogyan "hagyta cserben" az ír társadalom a férjezetlenül teherbe esett nőket, akiket anyaotthonokba küldtek. A bizottság, amelynek elnöke Yvonne Murphy bíró, 1922 és 1998 között 14 intézmény visszaéléseit vizsgálja. Ebben az időszakban körülbelül

35 ezer nő volt kénytelen otthonokban szülni.

Tavaly december végén az Irish Times arról írt, hogy a vizsgálat eddig 3,73 millió euróba került, és a bizottság az otthon lakói mellett korábbi dolgozókat is meghallgatott. A vizsgálatok 2017-ben folytatódnak, és az Egyesült Királyságban is lesznek meghallgatások.