Félnek a francia nők miniszoknyában járni, ledobják a buszról vagy leköpik őket

Horizontal MANIFESTANT ENFANT CASQUETTE DE DOS DRAPEAU POLICE POLICIER
Több tüntetés is volt a francia külvárosok romló biztonsági helyzete ellen
Vágólapra másolva!
Komoly társadalmi problémát jelent Franciaországban a muszlim közösségek egyre erősebbé válása miatt a nők hátrányos megkülönböztetése.
Vágólapra másolva!

A France 2 közszolgálati televízió riportot közölt arról, hogy

az egyik párizsi elővárosban több kávézóba sem engedtek be nőket,

csak férfiakat, mert a muszlim férfiak szerint ott nincs helye egy nőnek. Amikor a riporter megkérdezte az egyik férfit, hogy ezt hogy képzeli, az volt a válasz, „nem Párizsban vagy, itt a dzsungel törvényei vannak”. Mondta mindezt egy vagy két metrómegállónyira Párizstól. A riportfilm vetítése után több emberjogi szervezet rasszizmussal vádolta a köztelevíziót.

Félnek szoknyában járni

A L' Express című, tekintélyes francia hetilap riportot közölt arról, hogy mennyire félnek a francia nők szoknyában járni. Vagy másképpen: valóságos forradalmi tett mégis végigmenni egy veszélyesnek tartott helyen miniszoknyában. Sőt, bátorság kell ahhoz, hogy egyes helyeken a nők muszlim fejkendő nélkül legyenek az utcán. Egy 40 éves tanárnő egyenesen arról beszélt, hogy

nem hagyja magát megfélemlíteni, azért jár szoknyában.

Egy nanterre-i jogászhallgató (egyébként maga 1968, vagyis a párizsi diáklázadás lényegében erről a Párizs melletti egyetemről indult) arról beszélt, hogy egyszer viselt csak szoknyát arrafelé, de az utcán a nők lekurvázták.

Több tüntetés is volt a francia külvárosok romló biztonsági helyzete ellen Forrás: AFP/Thomas Samson

De nemcsak a miniszoknya (sőt, sok helyen a normál hosszúságú szoknya) veszélyes, olykor a sportoláshoz használt rövidnadrág is. Persze csak akkor, ha nőkről van szó. Lyonban nyáron egy fiatal lányt más lányok ledobtak a buszról, mert rövidnadrágban volt. Toulouse-ban Maud Vollet-t – ő a gyalázat után névvel nyilatkozott mindenhol – szintén fiatal lányok körbevették fényes nappal az autóbuszon, leköpték, lekurvázták, majd lezavarták. Juvisy-sur-Orge-ban pedig egy negyvenes családanyát ütött meg egy fanatikus férfi. Őt legalább sikerült elfogni, mert a térfigyelő kamera felvette.

Visszafelé fejlődik a világ?

A Párizsban élő, iráni írónő, Abnousse Shalmani arról beszél, hogy egyre rosszabbá kezd válni e tekintetben a helyzet, mintha visszafelé fejlődne a világ Franciaországban. Az Anyák Brigádja nevű szervezet vezetője, Nadia Remadna szerint pedig

gyalázatos, hogy csak úgy kidobhatnak egy nőt egy kávézóból, pusztán azért, mert nő,

és a muszlim férfiak nem tűrik el, hogy velük kávézzanak. Szerinte ez a francia köztársaság szégyene.

Egy felmérés szerint az RATP és az SNCF utasai (magyarországi analógiánál maradva, előbbi nagyjából a BKV-nak, utóbbi a MÁV-nak felel meg) félnek szoknyában utazni. A nők 49 százaléka a felmérés szerint ruhát cserél, más ruhában dolgozik és más ruhában utazik, biztonsági okok miatt. Megvetik, megalázzák, esetleg férfiak fogdossák őket. A nők 54 százaléka pedig azt mondta, ha teheti, akkor nem utazik este tömegközlekedéssel, mert fél.