Nem kampányolhat a török külügyminiszter Hamburgban

Vágólapra másolva!
A helyi hatóságok hétfőn határozatlan időre lemondták Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszternek Hamburgban tervezett népszavazási kampánygyűlését. A döntést azzal indokolták, hogy a keddi gyűlés helyszínéül szolgáló rendezvénycsarnokot a tűzjelzó rendszer hiánya miatt bezáratták.
Vágólapra másolva!

Cavusoglu a törökországi elnöki rendszer április 16-án népszavazásra kerülő bevezetése mellett kampányolt volna honfitársai körében kedden Hamburg Wilhelmsburg nevű városrészének egyik rendezvénycsarnokában.

- közölte a kerületi közigazgatási hivatal szóvivője. Egyelőre nem tudni, hogy a rendezvényszervezők keresnek-e alternatív helyszínt Cavusoglu fellépéséhez.

Yücel szabadonengedésétéért tiltakoznak

Az eredeti helyszín falára hétfőre virradóra ismeretlen elkövetők azt firkálták, hogy "Hayir", vagyis törökül "nem". Több szervezet időközben autóstüntetésre szólított fel a hamburgi St. Pauli negyedben, hogy ezzel is alátámasszák követeléseiket a Törökországban letartóztatott kettős állampolgárságú újságíró, Deniz Yücel szabadon engedése érdekében. Az autós tiltakozás célállomása a hamburgi Plaza Event Center rendezvénycsarnok volt.

Néhány órával korábban Olaf Scholz hamburgi polgármester bejelentette, hogy a masszív tüntetések és a rendezvény megakadályozása iránti követelések ellenére

Rámutatott, hogy a kampánygyűlést csak biztonsági, vagy gyülekezési jogi megfontolásokból tilthatják meg.

A török külügyi tárca vezetője a múlt héten abban állapodott meg Sigmar Gabriel német külügyminiszterrel, hogy szerdán személyesen találkoznak egymással.

A gazdasági miniszter egy szállodában kampányolt

Az utóbbi napokban helyi hatóságok megakadályozták a törökországi alkotmánymódosítási népszavazás kampányának több németországi rendezvényét.

  • Bekir Bozdag igazságügyi miniszter csütörtök este a baden-württembergi Gaggenauban kampányolt volna,
  • Nihat Zeybekci gazdasági miniszter pedig szombaton az észak-rajna-vesztfáliai Kölnben.

Visszavonták mindkét rendezvény engedélyét, illetve a helyszín használatáról szóló szerződést, és miután a gazdasági tárca vezetőjével szervezett eseményt a rendezők áthelyezték a Köln melletti Frechenbe, az ottani helyszín - egy rendezvénycsarnok - üzemeltetője is közölte, hogy

Nihat Zeybekci vasárnap egy kölni szállodában mégis megtartott egy kampányrendezvényt.

A legnagyobb határon túli török kisebbség

Törökországban április 16-án rendeznek népszavazást az alkotmánymódosításról, amely arról rendelkezik, hogy megszűnik a miniszterelnöki tisztség és az államfő lesz a végrehajtó hatalom vezetője.

Németországban él a legnagyobb határon túli török közösség,

mintegy hárommillió tagja közül minden második rendelkezik választójoggal Törökországban.