Észak-Korea túszul ejtette az országban dolgozó malajziaiakat

Vágólapra másolva!
A Kim Dzsongnam Kuala Lumpur-i meggyilkolása miatti észak-koreai–malajziai diplomáciai háború egy újabb csörtéje zajlott le kedden: Phenjan bejelentette, hogy nem engedi ki az országból az ott tartózkodó malajziai állampolgárokat, a malajziai kormány pedig erre válaszul bejelentette, hogy Észak-Korea Kuala Lumpur-i nagykövetségét nem hagyhatják el az ott dolgozó diplomaták és alkalmazottak.
Vágólapra másolva!

Malajzia szombaton kiutasította az észak-koreai nagykövetet, mire Phenjan is kiutasította hétfőn az ottani malajziait.

A Kuala Lumpur-i észak-koreai nagykövet kiutasításának közvetlen oka az volt, hogy bírálta Malajziát a Kim Dzsongnam elleni gyilkosság ügyének kezelési módja miatt, és ezzel megsértette a diplomáciai etikettet.

Az észak-koreai külügyminisztérium közölte kedden: a malajziai állampolgárok csak abban az esetben hagyhatják el Észak-Koreát, ha Malajzia maradéktalanul garantálja az ott tartózkodó észak-koreai állampolgárok és diplomaták biztonságát azáltal, hogy

vagyis Kim Dzsongnam halálának ügyét.

Malajzia több észak-koreai állampolgárt is köröz a gyilkossággal kapcsolatban, köztük egy Kuala Lumpurba akkreditált diplomatát, aki feltehetőleg hazaszökött. A malajziai rendőrség szerint a Kuala Lumpur-i észak-koreai nagykövetségen rejtőzködik két olyan észak-koreai, akit ki akarnak hallgatni a gyilkossággal kapcsolatban.

A malajziai külügyminisztérium közölte, hogy

az ország 11 állampolgára tartózkodik Észak-Koreában:

három a nagykövetségen, kettő ENSZ-alkalmazottként van ott, hat pedig családtag.

Kim Dzsongnamot, a néhai diktátor, Kim Dzsongil legidősebb fiát február 13-án gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Két nő mérgező anyagot kent az arcára. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ENSZ által vegyi fegyvernek minősített VX idegméreg okozta a halálát.