A német kormány támogatja Donald Tusk újraválasztását

TUSK, Donald brexit, Brit EU-népszavazás  Anglia, EU, kilépés, brit EU-tagságról tartott népszavazás, Donald Tusk
Brüsszel, 2016. június 24. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2016. június 24-én, a brit EU-tagságról tartott népszavazás másnapján. A referendumot a Brexit-tábor, vagyis a kilépés hívei nyerték meg. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
A német szövetségi kormány támogatja Donald Tusk megerősítését az Európai Tanács elnöki tisztségében, és azzal számol, hogy a lengyel politikust újra meg is választják az uniós állam-, illetve kormányfőket összefogó testület vezetőjének - mondta a német kormány egy magas beosztású tisztségviselője szerdán Berlinben.
Vágólapra másolva!

A név nélkül nyilatkozó tisztségviselő elmondta: a német kormány várakozása szerint a lengyel liberális politikust túlnyomó többséggel erősítik meg tisztségében a csütörtökön kezdődő brüsszeli uniós csúcson.

A berlini vezetés tudomása szerint mindössze egy ország ellenzi a volt lengyel kormányfő újraválasztását - tette hozzá.

Merkel nagyra értékeli Tusk tevékenységét

A mostani lengyel kormány azon felvetésére, miszerint Donald Tusk a német kormány jelöltje az elnöki tisztségére, felidézte, hogy a politikust

valamennyi tagország egyetértésével választották meg a testület vezetőjének 2014-ben,

és hozzátette, hogy az egyhangúlagos döntés alapján Tusk éppen úgy tekinthető német, mint például francia vagy belga jelöltnek.

Előzőleg Steffen Seibert német kormányszóvivő berlini tájékoztatóján kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy Angela Merkel támogatja-e Donald Tusk újraválasztását. Mint mondta, a döntés az uniós tagországok vezetőinek közös feladata. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a kancellár nagyra értékeli Donald Tusk tevékenységét.

Május végén lejár a megbízatása

Az Európai Tanács elnökének mandátuma két és fél évre szól és egy alkalommal megújítható.

Az elnök képviseli az Európai Uniót a nemzetközi színtéren,

valamint ő hívja össze és vezeti le a tagállami csúcsvezetők üléseit.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben június 24-én Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Donald Tusk 2014. december 1-től tölti be a tisztséget, megbizatása 2017. május 31-ig szól. Újraválasztását Lengyelország ellenzi.