Kelet-európai diplomaták amerikai segítséget kértek

GettyImageRank2 POLITICS WASHINGTON, DC - MARCH 07: Sen. Patrick Leahy (L) (D-VT) confers with Sen. Lindsey Graham (R) (R-SC) before the start of a hearing held by the Senate State, Foreign Operations and Related Programs Subcommittee March 7, 2017 in Was
Patrick Leahy és Lindsey Graham szenátorok az albizottsági ülés előtt
Vágólapra másolva!
Lengyelország, Grúzia, Lettország, Litvánia, Észtország washingtoni nagykövete és Ukrajna külügyminisztere helyi idő szerint kedden délután egy szenátusi albizottsági meghallgatáson vett részt, ahol az országaikban folyó orosz tevékenységről, például kibertámadásokról számoltak be. A külügyminiszter és a diplomaták amellett érveltek, hogy a Moszkva elleni szankcióit Washington ne törölje el egyhamar.
Vágólapra másolva!

"Nem szabad könnyíteni a szankciókon mindaddig, amíg Oroszország ki nem vonul Ukrajnából" - jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter. Sőt, a szankciók további szigorítása mellett foglalt állást. A többi diplomata egyetértett ezzel, és részletezte, hogy országa hogyan próbálja csökkenteni energiafüggőségét az orosz gáztól. "Mi valóban a diverzifikáláson gondolkodunk" - szögezte le Piotr Wilczek, Lengyelország Washingtonban akkreditált nagykövete.

Ukrajnát támogatnák

A külügyminisztérium és a külföldnek nyújtott segítség ellenőrzésével foglalkozó szenátusi albizottság vezetője, Lindsey Graham szenátor - aki az egész meghallgatást összehívta - jelezte, hogy ő személy szerint támogatja az Ukrajnának nyújtott segítség folytatását. Ezt az amerikai nemzetbiztonság számára fontosnak nevezte. "Minél nagyobb biztonságban vannak önök, annál nagyobb biztonságban leszünk mi" - szögezte le a dél-karolinai szenátor.

Patrick Leahy és Lindsey Graham szenátorok az albizottsági ülés előtt Forrás: AFP/2017 Getty Images/Win Mcnamee

Fegyvereket kértek

A szenátusi albizottság több tagja azzal a kérdéssel fordult a kelet-európai diplomatákhoz, hogy országaik számára milyen jellegű segítség volna a leghasznosabb. A diplomaták - és az ukrán külügyminiszter is - a katonai segítséget, beleértve a védelmi fegyvereket említette.

Az Egyesült Államok januárban 2700 katona Lengyelországba érkezésével megkezdte európai hadereje jelentős megerősítését, amit elemzők az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb európai katonai fejlesztéseként értékelnek.