Az arab koalíció ismét kazettás bombákat vetett be Jemenben

jemen, polgárháború, gyerek, jemeni
Yemeni children pose inside a tent at a makeshift camp housing Internally Displaced Persons (IDPs) who fled their homes due to the ongoing conflict between loyalist forces and Huthi rebels, on April 16, 2016 on the outskirts of the governorate of Sanaa. / AFP PHOTO / MOHAMMED HUWAIS
Vágólapra másolva!
A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció az elmúlt 16 hónapban harmadszor vetett be brazil gyártmányú kazettás bombákat Jemenben – jelentette csütörtökön az Amnesty International.
Vágólapra másolva!

Az Amnesty International szerint a koalíciós erők február 15-én három lakott területet és mezőgazdasági területeket bombáztak a Jemen északi részén található Szaada tartományban. A síita húszi lázadók hátországa elleni támadásban ketten megsebesültek.

A koalíció korábban 2015 októberében és 2016 májusában vetett be kazettás bombákat.

Az ilyen típusú fegyverek akár több száz minibombát is tartalmazhatnak, amelyek szétszóródva hatalmas területen végeznek pusztítást. A fel nem robbant minibombák a későbbiekben aknaként funkcionálnak.

Rengeteg bombát dobnak Jemenre Forrás: AFP/Mohammed Huwais

A 2008-as oslói konvenció tiltja a kazettás bombák használatát. Az egyezményt több mint száz ország írta alá, de Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok nincs közöttük.

Az arab koalíció 2015 márciusa óta vesz részt a jemeni polgárháborúban Abed-Rabbó Manszúr Hádi nemzetközileg elismert jemeni elnök támogatójaként az Ali Abdalláh Száleh korábbi államfő híveinek számító húszi lázadókkal szemben. Az ENSZ szerint a jemeni konfliktusban eddig több mint 7500-an vesztették életüket, és 40 ezren sebesültek meg.