Két bizottságban is elfogadták az Obamacare visszavonását

House Committees Begin Work On Trump's American Health Care Act GettyImageRank2 POLITICS
Maratoni meghallgatásokat tartottak
Vágólapra másolva!
Maratoni bizottsági meghallgatások, éjszakába nyúló viták után a vezető amerikai republikánus politikusok szerint az egészségbiztosítás átalakításnak kongresszusi vitájában péntekre túljutottak az "első akadályokon".
Vágólapra másolva!

Péntekre virradóra is éjszakába nyúlóan tartott az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény visszavonásának és a republikánusok új törvényjavaslatának vitája a kongresszusban. A maratoni bizottsági meghallgatások csütörtöktől 27 órán keresztül tartottak, megszakítás nélkül. Péntekre virradóra a politikusok egy része elment zuhanyozni és inget váltani, majd így tért vissza az ülésterembe. Két bizottságban el is fogadták az Obamacare visszavonását. Republikánus vezető politikusok kifejezett elégedettségüknek adtak hangot.

Maratoni meghallgatásokat tartottak Forrás: AFP/2017 Getty Images/Chip Somodevilla

Ez az a pillanat

Paul Ryan házelnök - aki például feltűrt ingujjal jelent meg rövid sajtóértekezletet tartani - hangsúlyozta, hogy szinte bizonyosan rendkívül gyorsan sikerül visszavonni Obama elnök egészségbiztosítási törvényét. "Eljött az idő, most van itt az idő, ez az a pillanat" - fogalmazott Ryan. A wisconsini politikus jelezte, hogy az egészségbiztosítási törvényt néhány héten belül megszavazza a képviselőház, aztán a szenátushoz kerül voksolásra, majd a Fehér Házba Donald Trump elnökhöz aláírásra.

Az elnök egyébként Twitter-üzenetben szögezte le, hogy az egészségbiztosítás átalakítása "nagyszerűen halad". Közölte: amint az asztalára kerül az új törvény, azonnal alá is írja.