Szexrabszolgáknak állítottak szobrot Németországban

Vágólapra másolva!
Kisida Fumio japán külügyminiszter határozott csalódottságát fejezte ki pénteken amiatt, hogy Németországban emléket állítottak azoknak az ázsiai nőknek, akiket a japán hadsereg szexrabszolgaként használt gyarmati terjeszkedése idején. 
Vágólapra másolva!

Ez az első ilyen szobor Európában. Az emlékművet szerdán adták át a Németország déli részén található Regensburgban.

Hasonló szobrokat emeltek már egyébként az Egyesült Államokban, például a kaliforniai Glendale-ben. Februárban a San Franciscó-i városvezetés is engedélyt adott egy ilyen emlékmű felállítására.
Dél-Koreában pedig a fővárosban, Szöulban található japán nagykövetség épületénél, valamint a puszani japán konzulátusnál is emléket állítottak a szexrabszolgáknak. Japán a decemberben felállított puszani szobor miatt ideiglenesen hazarendelte dél-koreai nagykövetét és konzulját.

Történészek becslése szerint a második világháború idején

körülbelül 200 ezer szexrabszolga szolgálta a megszálló japán csapatok katonáit elsősorban a Koreai-félszigeten és más délkelet-ázsiai országok bordélyaiban.

Koreán kívül a többi megszállt országból, Kínából, a mai Fülöp-szigetekről és Indonéziából is hurcoltak el nőket a japán katonák szexrabszolgának, de holland és ausztrál nők is dolgoztak az örömtanyákon.