Ketten meghaltak a dél-koreai elnök leváltása miatti tüntetésen

Vágólapra másolva!
Ketten meghaltak pénteken a dél-koreai fővárosban azon a tüntetésen, amelyet Pak Gun Hje leváltása elleni tiltakozásul szerveztek az államfő hívei.
Vágólapra másolva!

Tíz embert vittek kórházba, akik közül az egyik egy 72 éves férfi.

Ő egy rendőrbuszra mászott fel, ahonnan leesett és beverte a fejét, majd erősen vérezni kezdett.

Kórházba vitték, de nem tudták megmenteni. A másik haláleset okáról egyelőre nem adtak tájékoztatást a hatóságok.

Az alkotmánybíróság épületénél a hivatalából végleg eltávolított Pak több ezer támogatója gyűlt össze a helyi idő szerint péntek délelőtt kihirdetett döntésre várva. Miután kiderült, hogy a testület jóváhagyta az elnök parlamenti elmozdítását, végleg megfosztva őt az államfői poszttól, a vele szimpatizálók feldühödtek.

Többen megtámadták a rendőröket, és felmásztak a buszok tetejére,

amelyekkel a hatóság körbevette a bíróság épületét.

Han Min Ko védelmi miniszter a feszültség miatt a hadsereget is utasította, készüljenek fel arra, hogy megakadályozzanak minden észak-koreai provokációt, ha ki akarnák használni a Dél-Koreában kialakult instabil átmeneti állapotot.

Észak-Korea állami hírügynöksége az ítéletről azt írta: Pak most már nem több mint egy "közönséges bűnöző".

Pak egyelőre biztonsági okokból nem hagyja el az elnöki rezidenciát, a Kék Házat.

A hivatalából eltávolított államfőnek van egy magánrezidenciája Szöul egyik gazdag déli kerületében, Kangnamban, és ha távozik a Kék Házból, oda költözik majd a szóvivő tájékoztatása szerint.

A dél-koreai hadsereg eközben bejelentette, hogy az elnök leváltása nem befolyásolja a THAAD amerikai rakétavédelmi rendszer vitatott telepítését, amely hétfőn vette kezdetét.