Kitört a török-holland diplomáciai háború

Rotterdam, 2017. március 12. Egy holland rohamrendőr kutyája megharap egy tüntetőt, miután zavargás tört ki a rotterdami török konzulátus előtt 2017. március 11-én. A török elnök támogatói azért tiltakoztak, mert a holland kormány nem engedte meg a török külügyminiszternek, majd a török családügyi miniszternek, hogy a rotterdami török konzulátuson az elnöki rendszer bevezetéséről tartandó török népszavazás ügyében kampányoljon. (MTI/AP/Peter Dejong)
Vágólapra másolva!
Kemény válaszlépéseket ígért Binali Yildirim török kormányfő vasárnap Hollandiának amiatt, hogy Hágában feltartóztatták Fatma Betül Sayan Kaya török családügyi miniszter Németországból érkezett gépkocsikonvoját a rotterdami török konzulátusnál; a minisztert nem engedték a külképviselethez, visszafordították a német határ felé. A holland kormányfő szeretné lehűteni a Törökországgal fellángolt diplomáciai vitát.
Vágólapra másolva!

A török kormányfő közleményében azt írta: "Állítólagos európai barátaink, akik minden alkalommal demokráciáról, szólásszabadságról és emberi jogokról beszélnek, ebben az esetben megbuktak a vizsgán. Az ehhez hasonló esetek segítenek abban, hogy közelről megismerjük igaz barátainkat és ellenségeinket" – tette hozzá.

A török kormányfő köszönetet mondott az ellenzéki pártok elnökeinek a kormánypárt iránt mutatott szolidaritásukért. A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) szombaton visszamondta összes külföldi programját. A török miniszterelnök szerint a történtek még jobban megerősítik országa egységét.

Sayan Kaya előzőleg Németországban az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazásról tartott nagygyűléseken vett részt. Miután Hága visszavonta a Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert szállító repülőgép leszállási engedélyét, Sayan Kaya autóval utazott Rotterdamba, ahol mindketten egy szombatra meghirdetett kampányrendezvényen szólaltak volna fel.

Török rohamrendőrök őrködnek az isztambuli holland konzulátus előtt 2017. március 12-én Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

A családügyi minisztert a török konzulátustól 30 méterre állították meg a rendőrök, és

a konvojt a holland rendőrség visszakísérte a német határhoz.

Fatma Betül Sayan Kaya végül vasárnap a Köln-Bonn repülőtérről különgéppel utazott haza Isztambulba.

A török külügyminisztérium szombaton bejelentette, "biztonsági okokból"

lezárták az ankarai holland nagykövetség és az isztambuli főkonzulátus bejáratait és kijáratait,

de hasonló intézkedéseket hoztak a holland ügyvivő és a főkonzul rezidenciájánál is. A tárca közlése szerint bekérették a külügyminisztériumba a holland ügyvivőt, és közölték vele:

"egy ideig" nem kívánatos, hogy a nagykövet visszatérjen állomáshelyére.

Letépték a holland zászlót az isztambuli főkonzulátus épületéről

Felmászott egy tiltakozó vasárnap Isztambulban a holland főkonzulátus épületének tetejére, letépte a holland lobogót, és egy török zászlót tűzött a helyére.

A televíziós felvételeken jól látható, amint egy férfi az épület tetején állva azt kiabálja, hogy Allah akbar (Allah a leghatalmasabb). A konzulátus előtt török zászlókat lengető férfiak kis csoportja eközben hangosan szidta Hollandiát, egyebek között azt kiabálva, hogy "rasszista Hollandia".A rendfenntartó erők nem avatkoztak közbe, meg sem próbálták megakadályozni a férfit, hogy a szomszédos házakról átmásszon a konzulátusra.

A Dogan hírügynökség beszámolója szerint fél órával az incidens után, délután egy óra körül a török zászlót visszacserélték az eredeti holland lobogóra.

Egy holland rohamrendőr kutyája megharap egy tüntetőt, miután zavargás tört ki a rotterdami török konzulátus előtt 2017. március 11-én Forrás: MTI/AP/Peter Dejong

Hűtené a kedélyeket a holland kormányfő

A holland miniszterelnök igyekszik "lehűteni" a Törökországgal kialakult diplomáciai vitát, amely azt követően lángolt fel, hogy a holland hatóságok

nem engedték meg két török miniszternek, hogy részt vegyen egy rotterdami kampányrendezvényen

szombaton.

Mark Rutte a NOS közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában vasárnap kijelentette, hogy Hollandia a visszafogottabb fél szeretne lenni a vitában. "Ha ők fokozzák a feszültséget, kénytelenek leszünk válaszolni, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy lehűtsük a kedélyeket" - fogalmazott.
A kormányfő hozzátette:

Hollandiának évek óta nem volt ilyen komoly diplomáciai nézeteltérése egyetlen országgal sem.

A diplomáciai vita nyomán kisebb csetepaté volt a rotterdami török konzulátusnál, ahol tüntetők üvegekkel és kövekkel hajigálták a rendőröket. A tiltakozó csoportot vízágyúval sikerült feloszlatni, 12 embert őrizetbe vettek vasárnapra virradó éjszaka.

A török külügyminiszter, miután nem tudott belépni Hollandia területére, a franciaországi Metz városba utazott, és egy ottani nagygyűlésen mond beszédet.
Mark Rutte kiemelte:

Hollandia nem enged a zsarolásnak.

A kormányfő szerint azért volt kénytelen megakadályozni, hogy a két török politikus belépjen az ország területére, mert Törökország korábban szankciókkal fenyegette meg Hollandiát.
Rutte azt is elmondta: az a legnagyobb baj, hogy Törökország azt állítja, török állampolgárokat akar megszólítani a hollandiai kampányrendezvényeken. Viszont valójában holland állampolgárokról van szó, akik valószínűleg Törökországban is rendelkeznek még szavazati joggal.

Hollandiában szerdán tartanak parlamenti választásokat. A hollandiai kampány egyik központi témája a holland identitás kérdése, valamint az állam viszonyulása a bevándorlókhoz és az iszlámhoz. Mark Rutte pártjának legfőbb riválisa Geert Wilders bevándorlásellenes Szabadságpártja