Utazási tippek kémeknek: ne igyanak sokat, és ne egyenek benzinkútnál

CIA
LANGLEY, VA - JULY 9: The CIA symbol is shown on the floor of CIA Headquarters, July 9, 2004 at CIA headquarters in Langley, Virginia. Earlier today the Senate Intelligence Committee released its report on the numerous failures in the CIA reporting of alleged Iraqi weapons of mass destruction. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Már a CIA-nak szánt utazási tanácsok is olvashatók a Wikileaksen, de nemrég az is kiderült, hogy egyre több eszközön keresztül figyeltetik meg az embereket. A kiszivárgott anyagokban már-már triviálisnak tűnő tanácsok is szerepelnek, mint hogy az ügynökök ne hagyjanak semmilyen elektronikus eszközt ellenőrizetlenül. Ez minden bizonnyal logikus, hiszen ők pontosan tudják, hogyan is kell ezeket az eszközöket feltörni. 
Vágólapra másolva!

Az amerikai hírszerzésről újabb anyagokat szivárogtatott ki a Wikileaks, ezek az ügynökök utazási szokásait és a kémekre vonatkozó praktikákat is tartalmazzák – írja az Economist. A kiszivárogtatott anyagok között szerepelnek olyan korábbi információk is, amelyek CIA titkos hírszerzési módszereiről számolnak be.

A CIA-nál külön ismertetést tartottak arról, hogy repülések alkalmával mire kell figyelniük. Az egyik ilyen tanács, hogy ha a Lufthansával utaznak, akkor figyeljenek arra, hogy

a felszolgált italok ingyen vannak, úgyhogy csak az „észszerűség keretein belül” élvezzék a fogyasztást.

Az anyagokban triviálisnak tűnő tanácsok is szerepelnek, mint hogy az ügynökök ne hagyjanak semmilyen elektronikus eszközt a szállodai szobákban ellenőrizetlenül. Azonban az amerikai hírszerzés számára valóban praktikus információ, hogy ha Európában járnak, például Németországban, akkor ügyeljenek arra, hogy vasárnap reggel a boltok zárva lesznek. Ha éhesek, próbáljanak meg inkább étterembe elmenni, továbbá

a CIA semmiféleképpen nem ajánlja a benzinkutakat, ha valami finomra vágynának.

A CIA azt tanácsolja az ügynököknek, hogy ne idegeskedjenek, kerüljék a feltűnést a reptereken. Ha beszélgetésbe keverednek, mellőzzék az előre betanult válaszokat Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

A dokumentumokból az is kiderül, hogy nemcsak szigorú előírásokkal és jó tanácsokkal látják el a CIA dolgozóit.

– biztatják egy jól elvégzett munka után a kémeket.

A nyilvánosságra hozott információk a fedett ügynökök 2014-es utazási kiértékeléséről szóló feljegyzésekből származnak, amelyek kitérnek az úgynevezett másodlagos szűrési technikákra is.

Ezek az utas viselkedésének kiértékelését és csomagjainak a részletes ellenőrzését jelentik.

Bemutatják a különböző országok biztonsági ellenőrzéseit is: érdekesség, hogy a budapesti reptérre is kitérnek, amiről megemlítik, hogy zártláncú kamerarendszert használnak, és a szöveg szerint egyirányú tükrökön át (az egyik oldaláról látható, mi történik a teremben, a másik oldaláról viszont tükröződik) figyelik az idegesség, nyugtalanság jeleit a várakozókon. Megemlítik Mauritiust is, ahol a kamerákkal külön ráközelítenek az utasok arcára, hogy kiszűrjék a gyanús elemeket.

Az oktatóanyagokban felhívják a figyelmet arra, hogy hol vigyázzanak a kézicsomagokra, hogyan kerüljék a konfrontációkat, mit tegyenek, hogy ne látszódjon az izgalom az arcukon, milyen kifejezéseket ne használjanak, illetve milyen gesztusokat és mozdulatokat mellőzzenek mindenféleképpen.

A CIA mindenre figyel

A felkészülést segítő anyagokon kívül a hírszerzés titkos módszereiről is kerültek ki újabb információk. A Vault 7 névre keresztelt dokumentumot a CIA beszállítói szivároghatták ki – többek között, mint korábban Edward Snowden –, ez az anyag az információszerzés módszereit mutatja be.

A Wikileaks szerint az androidos és az iOS-telefonok feltörésére összesen több tucat módszert fejlesztettek ki: ezek az úgynevezett zero-day exploitok, vagyis olyan hibák a szoftverekben, amiken keresztül hozzá tudnak férni a személyes adatokhoz. Az androidos telefonok esetében a saját böngészőjüket használják fel, hogy feltörhetőek legyenek.

A dokumentumban az is szerepel, hogy a Windows operációs rendszert a legkönnyebb feltörni, azonban az Apple gépei is ki vannak szolgáltatva, mivel

a hírszerzés szoftvere már az operációsrendszer elindulása előtt képes aktiválódni a felhasználó gépében.

A Weeping Angel nevű program okostévét képes úgy meghackelni, hogy a tévé kikapcsolt állapotot szimulál, és közben folyamatosan rögzíti a környezetben előforduló hangokat.

Nincsenek biztonságban az üzeneteink Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou / Altopress/Frédéric Cirou

A CIA állítólag hozzá tud férni a WhatsApp-pal, Telegrammal vagy Signallal küldött üzenetekhez is, pedig ezeknek a lényege éppen az, hogy az üzenetváltásnak nincsen nyoma, így lekövethetetlen.

A Wikileakset az utóbbi időben egyre több szakértő támadta azzal, hogy Oroszország érdekeinek megfelelően szivárogtat, ezt Julian Assange tagadja. Ő egyébként továbbra is Ecuador londoni követségén bujkál, Svédországban ugyanis nemi erőszakkal gyanúsítják.