Minden járatot töröltek Berlin és Budapest között

Berlin
Berlin, 2017. március 13. Várakozó utasok a berlini Tegel repülőtéren 2017. március 13-án, a két berlini repülőtéren dolgozó földi kiszolgáló személyzet bérkövetelő sztrjkja alatt. (MTI/AP/Michael Sohn)
Vágólapra másolva!
Kaotikus hétkezdésre kell számítani a berlini repülőtereken, miután a földi kiszolgáló személyzet mintegy kétezer tagja hétfő hajnalban újabb sztrájkot kezdett bérkövetelésekkel. Az eredetileg egynaposra tervezett munkabeszüntetés várhatóan szerda reggelig tart majd. A Berlin és Budapest között közlekedő öt járat mindegyikét törölték - mondta Hardy Mihály, a Liszt Ferenc repülőteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI-nek.
Vágólapra másolva!
Eddig több, mint 700 járatot töröltek a sztrájk miatt. Forrás: MTI/AP/Michael Sohn

Törölt járatok, késések

A sztrájk miatt már pénteken is járatok százai maradtak ki.

A hétfői menetrendből több mint 650 járatot kellett törölni,

de a többi járatnál is késésekkel kell kalkulálni. A Berlin Brandenburg repülőtér-üzemeltető társaság közleménye szerint a hétfői munkabeszüntetés miatt reggel nyolc óráig a Tegel repülőtéren 465, a Schönefeld repülőtéren pedig 195 repülőgép indulása maradt ki.

A német főváros mindkét repterét - a schönefeldi és a tegeli repülőteret is - érintő munkabeszüntetés hétfőn reggel 4.00 órakor kezdődött, és

várhatóan szerda reggel 5:00-kor ér véget.

Szerda reggelig tarthat a sztrájk. Forrás: MTI/AP/Michael Sohn


A szolgáltató szektor szakszervezeti szövetsége, a Verdi azt követeli, hogy

egy éven belül emeljék 1 euróval a reptéri munkavállalók órabérét.

A munkaadó négy évre elnyújtva adná meg az emelést. A mintegy kétezer érintett dolgozó jelenlegi órabére átlagosan 11 euró.

- mondta a Verdi sztrájkvezetője, Enrico Rümker. Rámutatott: a szakszervezet kész folytatni a tárgyalásokat, és a sztrájkbejelentést is az utasok érdekében tette meg jó korán.

Forrás: MTI/AP/Michael Sohn

A berlini sztrájk idején

egyes légitársaságok más németországi repülőterekre irányítják át járataikat.

A drezdai és a lipcsei repülőterek például napi mintegy 25-25 leszállást vesznek át Berlintől.