Holland választások: fölényesen nyertek a jobboldali liberálisok

RUTTE, Mark; WILDERS, Geert
Hága, 2017. március 16. Mark Rutte holland miniszterelnök, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) vezetője és kormányfőjelöltje beszél támogatóihoz a holland parlamenti választások részeredményének közzétételét követően Hágában 2017. március 15-én. A voksok 90 százalékának összesítése alapján Rutte a szavazatok 21 százalékát megszerezve fölényesen győzött a második helyen végzett Geert Wilders-szel, a bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) jelöltjével szemben, aki 13 százalékot kapott. (MTI/AP/Patrick Post)
Vágólapra másolva!
A Mark Rutte holland miniszterelnök vezette Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért a szavazatok 21 százalékát megszerezve győzött a hollandiai parlamenti választásokon, és messze megelőzi Geert Wilders második helyen végzett bevándorlásellenes Szabadságpártját, amely 13 százalékot kapott – derült ki a leadott szavazatok több mint 90 százalékának megszámlálása után, csütörtök hajnalban.
Vágólapra másolva!

Ezzel a 150 fős parlamentben a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) várhatóan 32, a Szabadságpárt (PVV) pedig 19 képviselői mandátumot tudhat magáénak.

A harmadik helyen a legfrissebb értesülések szerint 12,6 százalékkal a kereszténydemokrata párt (CDA) végzett, negyedik pedig, hajszállal lemaradva a liberális D66. A holland sajtó szerint ez a két párt is 19-19 parlamenti helyhez juthat.

A környezetvédő Zöld Baloldal (GroenLinks) 15, a szocialisták 14, a szociáldemokrata Munkapárt (PvdA) kilenc, a Keresztény Unió (CU) pedig hat képviselőhöz juthat.

Mark Rutte holland miniszterelnök, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) vezetője és kormányfőjelöltje beszél támogatóihoz a holland parlamenti választások részeredményének közzététele után Hágában Forrás: MTI/AP/Patrick Post

Az Ipsos közvélemény-kutató intézet jelentése szerint a részvételi arány rendkívül magas, közel 82 százalékos volt.

Szakértők korábban arról számoltak be, hogy

négy párt koalíciójára lesz szükség a kormányalakításhoz,

amelyhez legalább 76 képviselői helyre van szükség.

Mark Rutte miniszterelnök az exit poll eredmények tükrében, amelyek már előre jelezték fölényes győzelmét, kijelentette: "Működött az üzenetünk. A következő néhány évben is folytatni akarjuk a munkánkat, hogy Hollandia továbbra is biztonságos és stabil ország legyen." Mint mondta, azt az üzenetet kapják Európa minden részéről, hogy Hollandia megállította a populizmus rossz formáinak terjedését.

Wilders hajnalban elismerte pártja vereségét, és kijelentette: a Szabadságpárt kemény ellenzéki erő lesz a következő parlamentben.