Egy érsek megtiltaná a maffiózóknak, hogy keresztapák legyenek

corleone szicília tábla maffia olaszország
Vágólapra másolva!
Michele Pennisi érsek évtizedek óta az egyik legkritikusabb maffiaellenes hang Szicíliában. Korábban nem volt hajlandó egyházi gyászszertartást tartani, amikor megöltek egy helyi maffiavezért, nemrég pedig megtagadta, hogy egy helyi gengszter keresztapja legyen unokahúgának. Sőt egyházi rendelettel tiltotta meg, hogy a maffiózók valódi keresztapák lehessenek.
Vágólapra másolva!

Michele Pennisi a szicíliai főváros közelében, Palermótól délkeletre fekvő Monreale érseke, az ő egyházmegyéjéhez tartozik Corleone települése is, amelyet Mario Puzo regénye és Francis Ford Coppola filmváltozata, „A Keresztapa” tett világhírűvé.

– mondta a BBC-nek az érsek. – A két világ azonban teljesen összeegyeztethetetlen” – tette hozzá az érsek, aki nem mellesleg tagja az Igazságért és Békéért Papai Tanácsnak is. (Bár a történelem nem éppen arról tanúskodik, hogy a maffia és a Vatikán között soha nem volt semminemű kapcsolat, ahogy azt A keresztapa harmadik része is pedzegeti.)

A maffia egyik fő egyházi kritikusa a Corleone városát is magába foglaló érsekség vezetője Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Pennisi érsek februárban azzal került be a helyi sajtóba, hogy

megtagadta Corleone plébánosának azon kérését, hogy egy helyi maffiavezér, Toto Riina fia hivatalosan is a keresztapja legyen unokahúgának.


Az érsek ugyanis ellenzi, hogy az egyház ceremoniálisan is elismerje a maffia keresztapáit. Nemrég rendeletet is kiadott, amely megtiltja, hogy az, akit elítéltek „becstelen bűncselekményekért”, az keresztszülő lehessen. Azt ugyanakkor elismerte, hogy az „omerta”, vagyis a hallgatás törvénye miatt, nagyon nehéz bizonyítani a maffia-bűncselekményeket, így a rendelet gyakorlati betartása sem könnyű, hiszen sok gengsztert hivatalosan nem ítéltek el semmiért, csak a szóbeszédből tudható, hogy miket követett el.

Pennisi – akit még 2002-ben nevezett ki püspöknek II. János Pál pápa, és 2013 óta vezeti a mostani egyházmegyéjét érsekként – egyébként nem éppen szívbajos: 2008-ban halálos fenyegetést kapott az egyik maffiaklántól, mert

megtagadta, hogy temetési szertartást rendezzenek a helyi katedrálisban Daniele Emmanuello maffiafőnöknek,

akit lelőttek a rendőrök egy tűzharcban. Akkor rendőri védelmet kapott, hogy ne essen bántódása.