Szokatlanul sok migráns a görög szigeteknél

2017.03.18. 18:52

Csaknem kétszáz migráns érkezett péntekről szombatra virradóan a török partokról az égei-tengeri görög szigetekre. Ankara fenyegetőzik: a Brüsszellel kötött korábbi szerződést felmondva nem veszi vissza az országából induló migránsokat.

A menekültekkel foglalkozó görög válságstáb szombati közlése szerint 52 migráns érkezett Leszbosz szigetére, 128 Híosz szigetére, 13 menekült pedig különböző más kis szigetekre.

Ez a szám az elmúlt hetek hasonló adatához képest szokatlanul magasnak számít,

az elmúlt négy hétben ugyanis naponta átlagosan 35 migráns érkezett a görög szigetekre. Mindennek nyomán a görög hatóságok újabb menekülthullámtól tartanak.

A Törökország és Németország, illetve Hollandia között a török kormánypolitikusok ottani kampányrendezvényeinek meghiúsítása miatt kirobbant diplomáciai válság kapcsán Ankara az elmúlt napokban ismét azzal fenyegetőzött, hogy felmondja az EU és Törökország között egy évvel ezelőtt létrejött menekültügyi megállapodást.

Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter azt közölte, hogy Ankara részben már felfüggesztette az Európai Unió és Törökország közötti menekültügyi megállapodást, és az intézkedés értelmében Törökország jelenleg nem vesz vissza illegális migránsokat Görögországból.

Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnökeForrás: AFP/Adem Altan


Az egy évvel ezelőtt Ankara és Brüsszel között létrejött megegyezés értelmében az EU minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és nem kapott menekültstátust. Cserébe az EU minden visszaküldött szíriai állampolgár helyett törvényes úton befogad egy-egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Az EU pénzügyi támogatásokra is ígéretet tett, és vállalta, hogy felgyorsítja a török vízumkötelezettség megszüntetését célzó, 2013-ban elkezdett folyamatot. Ennek egyik előfeltételéül azonban a vitatott terrorellenes törvény enyhítését szabta. A török vezetés erre nem volt hajlandó.

A görög szigeteken jelenleg mintegy 14 ezer menekült, illetve migráns vár arra, hogy feldolgozzák menedékkérelmüket, és továbbutazhassanak Görögországból.