Törökország visszaállítaná a halálbüntetést

ERDOGAN, Recep Tayyip
A török elnök visszataszítónak tartja a gladiátorok és vadállatok harcát.
Vágólapra másolva!
A török államfő arról beszélt ma, hogy az áprilisi népszavazás után mindenképpen aláírná, ha a parlament a halálbüntetés visszaállításáról dönt. 2014-ben azért helyezték hatályon kívül a törvényt, mert ez volt az egyik alapvető feltétele Törökország uniós csatlakozási tárgyalásai megkezdésének. 
Vágólapra másolva!

Recep Tayyip Erdogan államfő arra számít, hogy az elnöki rendszer bevezetéséről április 16-án tartandó népszavazás után a parlament a halálbüntetés újbóli bevezetéséről dönt.

– fogalmazott az elnök, azokra a törökökre utalva, akik a július közepi puccskísérlet idején szembeszálltak a puccsistákkal és támogatták az államfőt.

Erdogan egyre többet emlegeti a halálbüntetés visszaállítását Forrás: MTI/EPA

Erdogan az elmúlt hetekben már több alkalommal kijelentette, hogy haladéktalanul aláírja a halálbüntetés újbóli bevezetéséről szóló törvényt, ha a parlament elhatározza azt. Minden alkalommal utalt arra is, hogy a törökök túlnyomó többsége ezt követeli. Törökországban 2014-ben helyezték hatályon kívül a halálbüntetést, mégpedig párhuzamosan a török uniós csatlakozási tárgyalásokkal. Az Európai Unió ugyanakkor többször is jelezte, hogy

a halálbüntetés visszaállítása a csatlakozási tárgyalások végét jelentené.

Merkelt Hitler-bajusszal ábrázolta egy kormányközeli lap

A török kormányhoz közelinek tartott, Günes című napilap tegnapi számának címlapján fotomontázs látható Angela Merkel német kancellárról, akit Hitler-bajusszal, fekete náci egyenruhában és pisztollyal a kezében, mellette horogkereszttel ábrázoltak, s németül a „Hitlerné”, törökül pedig a „csúnya néni” kísérőszöveg olvasható.

A Bild német lap felidézi, hogy elmérgesedett a kétoldalú kormányzati viszony, miután több német városban a helyi hatóságok megakadályozták török miniszterek kampányrendezvényeit, és erre Erdogan török államfő a náci módszereket idéző eljárással vádolta meg Németországot, Merkelt pedig terroristák támogatásával.

Csütörtökön a Sabah legfőbb török kormánypárti napilap európai kiadásának címlapján is hasonló stílusú szöveg volt németül: „Hiába harcoltok. Erőtök nem elegendő Törökország megállításához. Hej, Európa!... Hej, Németország!... Hej, Hollandia!... Hej, fasiszták!... Hej, náci maradványok!... Hej, Bild!... Azt hiszitek, hogy ordibálásotoktól, felindultságotoktól és erkölcstelen rágalmaitoktól félni fogunk?”

Az országban április 16-án rendeznek népszavazást az elnöki rendszer bevezetéséről. Ha a referendumot megszavazzák, megszűnik a miniszterelnöki tisztség, és a végrehajtó hatalom feje – teljhatalommal – az államfő, Recep Tayyip Erdogan lesz.