Hat terrortámadás a párizsi Orly repülőtéren

2017.03.18. 17:50

Háromszor palesztin terroristák, egyszer örmények és egyszer anarchista kommunisták támadtak.

A második legnagyobb francia repülőtéren, a párizsi Orlyn hat terrortámadás volt az elmúlt évtizedekben. Az első 1975-ben volt, a legutóbbi, a hatodik pedig ma.

1. 1975. január 13. A Fekete Szeptember nevű palesztin terrorcsoport megtámadta az El-Al izraeli légitársaság gépét. A terroristák elmenekültek, 3 utas megsérült.

2. 1975. január 19. Hat nappal az előző akció után palesztin terroristák megint megtámadtak egy izraeli repülőgépet. 20-an sérültek meg, túszt is szedtek. A francia kormány tárgyalni kezdett a terroristákkal, a túszokat elengedték, a francia állam viszont tétlenül nézte, hogy a terroristák szabadon elhagyják Franciaországot.

1975. január 19. Palesztin terroristák megtámadtak egy izraeli repülőgépetForrás: AFP

3. 1978. május 20. Palesztin terroristák izraeli turistákra támadtak a repülőtéren, éppen megérkeztek Párizsba. 3 turistát megöltek. Tűzharcba keveredtek a repülőtéri rendőrséggel, mindhárom terroristát agyonlőtték, de az akcióban két rendőr is meghalt.

Az akcióban két rendőr is meghaltForrás: AFP/Marcel Binh

4. 1980. június 11. Az Action Directe nevű anarchista, kommunista terrorszervezet robbantott a repülőtéren. 12-en megsérültek. Miután egy évvel később Mitterrand-t elnökké választották, az új szocialista elnök amnesztiát adott a csoport többségének. Ők pedig megígérték, hogy abbahagyják a terrortámadásokat. Egy részük így is tett, másik részük (az úgynevezett párizsi csoport) elkezdett a német szélsőbaloldali terrorszervezetekkel együttműködni, harmadik csoportjuk pedig (a lyoniak) antiszemita akciókat hajtott végre.

Tizenketten megsérültekForrás: AFP/Dominique Faget

5. 1983. július 15. Örmények megtámadtak egy török repülőgépet, 8-an meghaltak, 54-en megsérültek.

Örmények megtámadtak egy török repülőgépetForrás: AFP/Dominique Faget

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK