Ismerte a hírszerzés a párizsi repülőtéren agyonlőtt terroristát, Ziyed B.-t

2017.03.18. 15:12

Ismerte a francia hírszerzést azt a muszlim férfit, akit szombat reggel lelőttek a párizsi Orly repülőtéren, miután megpróbálta egy katonanő géppisztolyát elvenni. Ugyanez a férfi nem sokkal korábban rálőtt egy rendőrre egy közúti ellenőrzés során. A rendőrség terrorelhárítási részlege átvette a nyomozást.

Azt a férfit lőtték le az Orly repülőtéren, aki korábban egy közúti ellenőrzésen rálőtt egy rendőrre – közölte Bruno Le Roux francia belügyminiszter annak kapcsán, hogy szombat reggel lelőttek egy férfit a párizsi Orly repülőtér déli termináljában.

Különleges rendőri egységek érkeznek a párizsi Orly repülőtérre. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Nem tudta megszerezni a fegyvert

A korábbi hírek arról szóltak, hogy a férfi elvette egy szolgálatban lévő katonanő fegyverét, majd bemenekült egy boltba, ahol két másik katona lelőtte az elkövetőt. Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter viszont azt mondta, az eset másképp történt, mint ahogy az első híradásokban beszámoltak róla.

A férfi egy három katonából álló csoport nő tagját a földre teperte, hogy elvegye a géppisztolyát.

Ez nem sikerült neki, mivel a katonanő erősen fogta a fegyvert, majd két társa lelőtte a támadót. Rajta kívül senki sem sérült meg a támadásban.

Zárva marad a repülőtér déli terminálja

A támadás után a repülőteret kiürítették és lezárták, mintegy 3000 embert kellett evakuálni. Bombák, illetve a férfi lehetséges társai után kutattak a helyszínen, de nem találtak semmit. Kivonult a RAID, azaz a francia rendőrség különleges bevetési egysége is.

A repülőtér átvizsgálása után kiszállhatott minden utas abból a 13 repülőgépből, amely leszállt ugyan az Orlyn, de az eset miatt az utasok nem hagyhatták el a gépeket.

Utasok hagyják el hatósági utasításra a párizsi Orly repülőteret. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Az eredetileg az Orlyra érkező járatok közül 15-öt a Charles de Gaulle repülőtérre irányítottak át. Kora délután a repülőtér nyugati terminálja megnyílt, a déli azonban egyelőre részlegesen zárva marad.

A hírszerzés ismerte az elkövetőt

A lelőtt férfi szélsőséges muszlim volt, ismerte a francia hírszerzés és az igazságszolgáltatás – közölte a Reuters hírügynökség egy meg nem nevezett rendőrségi forrásra hivatkozva.

A Le Figaro információi szerint egy 1978 februárjában született, francia állampolgár volt a terrorista.

Drogkereskedelem miatt elítélték, és miután a börtönben radikalizálódott, megfigyelés alá vonták.

Később abbamaradt a megfigyelése, egyelőre tisztázatlan okok miatt. A lap úgy tudja, a férfi hajléktalan volt, vagy legalábbis nem volt nyilvántartott lakcíme. A párizsi ügyészség azt közölte, hogy a férfi nem szerepel a nemzetbiztonságra nézve veszélyes személyek kormányzati listáján, vagyis nincs úgynevezett S-aktája.

A Le Parisien úgy tudja, hogy a támadót Ziyed B.-nek hívják, és 44 bűnügyi jelentés kapcsolódik a nevéhez. Számos lopás és rablás miatt már fiatal kora óta ismerte a rendőrség.

A rendőrség egyelőre nem beszélt arról, hogy mi lehetett a támadó indítéka, de a párizsi ügyészség bejelentette, hogy a rendőrség terrorelhárítási részlege veszi át a nyomozást.  A rendőrség megerősítette, hogy a támadást a férfi egyedül követte el. Apját és fivérét elfogták, egyelőre nem tudni, hogy mivel gyanúsítják őket.

Reggel hét előtt kezdődött az ámokfutás

A Le Parisien az eddigi vizsgálatokra hivatkozva azt írja, hogy pár perccel hét óra előtt rendőrök egy fehér Renault Cliót akartak ellenőrizni a Párizstól 14 kilométerre fekvő Garges-lès-Gonesse előváros peremén, egy körforgalomnál. Garges-les-Gonesse nincs különösebben messze a legnagyobb francia repülőtértől, a Charles de Gaulle-tól, tehát nem lehet kizárni, hogy először ott készült valamilyen akcióra, oda akart menni.

A sofőr átadta a papírjait, majd egy sörétes puskával arcon lőtte az egyik rendőrt. A rendőr túlélte a támadást, a férfi menekülés közben több lövést is leadott.

Nem sokkal később az autót megtalálták a Párizstól délkeletre fekvő elővárosban, Vitry-sur-Seine-ben, ami viszont már az Orly repülőtérhez van közel. A kocsit az után hagyta hátra a menekülő férfi, majd néhány lövés segítségével szerzett egy új autót, egy Citroën Picassót. Egy nőtől rabolta el. A lövöldözésben senki sem sérült meg. Később ezt a Picassót találták meg az Orly repülőtérnél. Kiderült az is, hogy a terrorista Vitry-sur-Seine-ben bement egy bárba, és ott agresszíven rikácsolt, dühöngött.