Észak-Koreáról tárgyalt a kínai és az amerikai külügyminiszter

2017.03.18. 13:44

A washingtoni és a pekingi kormány is eltökélt abban, hogy rábírja Észak-Koreát fegyverkezési politikájának módosítására. Az Észak-Koreával kapcsolatos kínai és amerikai egyeztetésnek különös súlya van annak fényében, hogy egy nappal korábban Szöulban az USA külügyminisztere még azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok a katonai választ sem zárja ki akkor, ha Észak-Korea az Egyesült Államokat vagy Dél-Koreát fenyegeti.

Az Észak-Koreával kapcsolatos válság diplomáciai rendezését sürgette szombaton Pekingben Vang Ji kínai külügyminiszter, aki amerikai kollégájával, Rex Tillersonnal tárgyalt. A találkozó után tartott sajtóértekezleten Tillerson kijelentette: kínai partnerével egyetértettek abban, hogy

együtt próbálják kényszeríteni a phenjani vezetést nukleáris és ballisztikus rakétaprogramjának megváltoztatására.

Az amerikai külügyminiszter szerint a washingtoni és a pekingi kormány is eltökélt abban, hogy rábírja Észak-Koreát fegyverkezési politikájának módosítására.

Vang Ji utalt az Észak-Koreával való tárgyalások újrakezdésének lehetőségére is. Erről Rex Tillerson úgy fogalmazott: tárgyalásokra csak akkor kerülhet sor, ha Phenjan felhagy fegyverkezési programjával.

Rex Tillerson amerikai (b) és Vang Ji kínai külügyminiszterForrás: MTI/EPA/AP POOL/Mark Schiefelbein

Donald Trump amerikai elnök pénteken Twitter-bejegyzésben bírálta Kínát, amiért szerinte nem gyakorolt kellő nyomást Phenjanra. Az elnöki üzenethez képest Tillerson jóval békülékenyebb hangot ütött meg: hírügynökségi értékelések szerint mindkét külügyminiszter a nézeteltérések félretételére, illetve az együttműködésre helyezte a hangsúlyt, különös tekintettel

Hszi Csin-ping kínai államfő és Donald Trump tervezett közeli, az Egyesült Államokban tartandó csúcstalálkozójára.

Az Észak-Koreával kapcsolatos egyetértésnek különös súlya van annak fényében, hogy egy nappal korábban Szöulban Tillerson még azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok a katonai választ sem zárja ki abban az esetben, ha Észak-Korea az Egyesült Államokat vagy Dél-Koreát fenyegeti.