Kurdok tízezrei tüntettek Frankfurtban a török népszavazás ellen

ÖCALAN, Abdullah
Frankfurt, 2017. március 18. Abdullah Öcalan bebörtönzött kurd vezetőt ábrázoló zászlót lenget egy résztvevő a Nevrúz, azaz a perzsa újév alkalmából rendezett felvonuláson Frankfurtban 2017. március 18-án. A Nevrúz vagy Noruz egybeesik a csillagászati tavasz kezdetével, és Iránon kívül számos ázsiai országban is ünneplik. (MTI/EPA/Armando Babani)
Vágólapra másolva!
Mintegy 30 ezer kurd tüntetett szombaton Frankfurtban a török kormány politikája és az áprilisi népszavazás ellen "Nem a diktatúrára - igen a demokráciára és szabadságra" jelszóval.
Vágólapra másolva!

A nagy rendőri készültség mellett lezajlott demonstráció, melyet a kurd újév (newroz) ünnepére időzítettek, békésen zajlott le - jelentette a dpa.

A résztvevők elsősorban a Recep Tayyip Erdogan török elnök és a török kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja által kezdeményezett,

az alkotmányreformot szentesítő népszavazás ellen tiltakoztak,

amely elnöki rendszert vezetne be Törökországban, nagymértékben kibővítve Erdogan jogköreit.

A népszavazást április 16-ra tűzték ki, de a Németországban élő török állampolgárok már március végétől leadhatják szavazatukat.

Abdullah Öcalan bebörtönzött kurd vezetőt ábrázoló zászlót lenget egy résztvevő Frankfurtban Forrás: MTI/EPA/Armando Babani

Öcalan képével tüntettek

A tüntetők az "Éljen a kurd nép ellenállása" jelmondatot skandálták, és Abdullah Öcalan bebörtönzött kurd vezető, a Németországban is terrorszervezetnek minősített Kurd Munkáspárt (PKK) vezetőjének arcképét tartották a kezükben. A német szövetségi kormány éppen a közelmúltban tiltotta meg Öcalan arcképének nyilvános mutogatását.

A rendőrök többször is felszólították a tüntetőket az Öcalan-portrék eltüntetésére, de miután ez elmaradt, közölték, hogy a demonstrációról videofelvételeket készítenek.

A frankfurti rendőrség nagy erőkkel biztosította a tüntetést, vízágyúkat is készenlétbe helyezett, tekintettel arra, hogy a korábbi hasonló tüntetések során összetűzések történtek kurdok és törökök között, de ezúttal a demonstráció békésen zajlott le.