Erdogan náci praktikák bevetésével vádolja Merkelt

2017.03.19. 17:18

Erdogan török elnök „náci praktikának” nevezte, hogy Németországban több helyütt betiltották a török népszavazási kampányeseményeket.

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi televíziós beszédében „náci praktikák” bevetésével vádolta meg Angela Merkel német kancellárt az ellen tiltakozva, hogy Németországban több helyütt betiltották a török népszavazási kampányeseményeket.

„Nem szeretik, amikor náciként kezelik őket. Ilyenkor szolidaritásukat hangoztatják. Főleg Merkel hajlamos erre” – fejtegette a török elnök.

De akkor is, te ebben a pillanatban náci praktikákhoz folyamodsz” – intézte szavait a német kancellárhoz Erdogan. „És kik ellen veted be őket? Németországi török állampolgár testvéreim és miniszter testvéreim ellen” – tette hozzá.

Nem ez volt az első alkalom

A német-török viszony egyre feszültebb azóta, hogy több török miniszter németországi kampánygyűlését az elmúlt két hétben a német hatóságok biztonsági okokra hivatkozva betiltották. Az április 16-ai népszavazás tétje az Erdogan által szorgalmazott elnöki rendszer bevezetése.

„Az álarcosbálnak vége!” – hangsúlyozta beszédében a török elnök, aki terrorszervezetek támogatásával vádolta Európát.

Angela Merkel német kancellár és Recep Tayyip Erdogan török elnök 2016 májusábanForrás: MTI/EPA/DPA/Michael Kappeler

Nem ez volt az első alkalom, hogy Törökország lenácizta a kampánygyűléseket betiltó országokat: a hónap elején Németország és Hollandia is megkapta a jelzőt Ankarától. A héten a török kormányhoz közelinek tartott, Günes című napilap címlapján fotómontázs jelent meg Angela Merkel német kancellárról, akit Hitler-bajusszal, fekete náci egyenruhában, pisztollyal a kezében, mellette horogkereszttel ábrázoltak, és németül a „Hitlerné”, törökül pedig a „csúnya néni” kísérőszöveg olvasható.

Kurd tüntetés Frankfurtban

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő egy vasárnapi nyilatkozatában elképzelhetőnek nevezte, hogy újabb nagygyűlést tartsanak török miniszterek részvételével Németországban az alkotmánymódosításról tartandó április 16-i népszavazás előtt.

Azt is közölte, hogy Törökország bekérette a német nagykövetet, hogy tiltakozzon a kurdok frankfurti tüntetése ellen, amelyen a kurd szélsőségeseket éltető jelképek is megjelentek. A CNN Turk hírcsatornának nyilatkozó Kalin botrányosnak nevezte a történteket.
A szombati megmozduláson mintegy 30 ezer, többségében kurd tüntető vett részt demokráciát és szabad Kurdisztánt követelve.

A PKK jelképei is előkerültek

A kurd újév alkalmából szervezett demonstráció rendbontás nélkül zajlott, de egy rendőrségi szóvivő szerint előkerültek a Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok által is terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lobogói és jelképei. A német hatóságok a helyzet elfajulásától tartva nem kobozták el a PKK-zászlókat, viszont fotókat készítettek a zászlóvivőkről, amelyek alapján akár eljárást is indíthatnak ellenük.

Törökország többször megvádolta Németországot, hogy menedéket nyújt a kurd szélsőségeseknek, amit Berlin visszautasított. A PKK 1984 óta folytat fegyveres harcot a kurd autonómiáért, a konfliktusban több mint 40 ezren vesztették életüket.

Emellett Erdogan újfent „a terroristák ügynökének” és „álfirkásznak” nevezte a bebörtönzött Deniz Yücel német-török újságírót. A Die Welt című német lapnak dolgozó férfit, akit Berlinnek való kémkedéssel is vádoltak, a múlt hónapban vetették börtönbe terrorszervezet népszerűsítése és erőszakra való felbujtás miatt.