Áthatolhatatlan falat akar a mexikói határra az amerikai kormány

2017.03.19. 23:25

Az amerikai kormányzat "tiszteletet parancsoló", magas és áthatolhatatlan falat szeretne az amerikai–mexikói határon.

A szövetségi kormányzat a hét végén nyilvánosságra hozta terveit arról, hogy milyen falat szeretne a Mexikóval közös határán, és megkezdte a versenytárgyalások feltételeinek kiírását is.

Elemzők szerint ez lesz az amerikai történelem egyik legnagyobb kormányzati építkezése.

A leendő alvállalkozók számára közzétett tájékoztatás szerint a falnak 30 láb (körülbelül 9 és fél méter) magasnak kell lennie. Ezt a határvédelemért felelős szerv határozta meg, noha a kormányzati elképzelés szerint elegendő lenne 5 és fél méter magas fal is.

A nyilvánosságra hozott elképzelések szerint a falnak olyannak kell lennie, hogy ne lehessen sem felmászni, sem áthatolni rajta, sőt, még a legkifinomultabb eszközökkel, akár horgonyos kampókkal se lehessen megmászni. Ezenkívül biztosítani kell, hogy a falat ne törhessék át, és alatta se kúszhasson át senki. A falnak legalább harminc percen, de ideális esetben négy órán keresztül ütésállónak kell lennie, próbálkozzanak akár pörölykalapáccsal, csákánnyal, feszítővassal, elemmel működő szerszámmal, vágóeszközökkel, acetilénes (égető) hegesztőpisztollyal vagy más kézi eszközzel megbontani. Az elvárások szerint a falnak "színben tetszetősnek" kell lennie, amerikai oldalon mindenképpen illeszkedve a környező tájba.

Van olyan határszakasz, ahol már most is van kerítésForrás: AFP/Jim Watson

A pályázati kiírás ugyanakkor lehetővé teszi, hogy más, tetszetősnek ítélt elképzelést, tervezetet is figyelembe vegyenek. Szóba került például, hogy legyen a falon olyan rész is, amely áttetsző, vagyis a határőrök követhetik, hogy a mexikói oldalon mi történik.

Két héten belül várják az ötleteket

Az építkezésben részt venni kívánóknak két hét áll a rendelkezésükre, hogy előterjesszék ötleteiket, elképzeléseiket. A vállalkozó cégek kisebb, mintegy háromméteres falrészt is építenek bemutatásképpen, és a kormányzat végül ezek nyomán választja majd ki azt az egy vagy több vállalkozást, amellyel szerződik.

Donald Trump választási kampányának egyik fő ígérete volt a mexikói határon építendő fal, amelyet – ahol csak lehetséges – amerikai alapanyagokból építenének meg, és amelynek költségeit Washington Mexikóra terhelné.

A most nyilvánosságra hozott tervek a teljes költséget nem rögzítik, de becslések szerit 10–25 milliárd körül lehet majd. A héten a kongresszusban előterjesztett költségvetési tervben a kormányzat egymilliárd dollárt kért rá a honatyáktól.

Ugyan 2007 és 2014 között több mint egymillióval csökkent az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodó mexikói bevándorlók száma, de a Pew adatai szerint 2014-ben még mindig 5,8 millióan éltek engedély nélkül az országban így. 2015-ben csaknem negyedmillió kitoloncolást rendeltek el, két évvel korábban még ennél is többször, 300 ezernél is több alkalommal történt ilyen intézkedés.