Az EU erős zsarolási potenciált adott a törököknek

2017.03.19. 17:39

Horvát József biztonságpolitikai szakértő szerint "billeg" az Európai Unió és Törökország között tavaly megkötött megállapodás az illegális migráció feltartóztatásáról. Horvát úgy látja: a megállapodással az EU valójában erős zsarolási potenciált biztosított a törökök számára, amelyet most Recep Tayyip Erdogan török elnök "hatványozottan" ki is használ.

Az M1 aktuális csatornán Horváth József véleményét kérdezték: valóban olyan sikeres és működőképes az EU és Törökország közötti menekültügyi megállapodás, mint ahogy azt a német kormány állítja? A szakértő úgy fogalmazott: inkább német–török megállapodásról kell beszélni, azért is, mert Angela Merkel német kancellár »triumfált« vele. Németország pénzt ad, és Törökország »elvégzi azt a munkát«, amelyet az EU nem tud, vagy nem akar.”

Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Horváth József kitért arra is, hogy Európa–Afrika migrációs csúcsot tartanak Rómában, amelyen az olasz kormány a líbiai egységkormánnyal próbál megegyezni a migrációs helyzet kezeléséről. A szakértő elmondta, hogy

Líbiában először békét kellene teremteni, aztán egy „valós kormánnyal” megkezdeni az egyeztetéseket, mert szerinte a magát egységkormánynak nevező vezetés nem uralja Líbia „döntő részét”, és az országban még mindig két vagy három kormány van.

Egyelőre nincs béke LíbiábanForrás: AFP/Abdullah Doma

Horváth úgy véli, hogy a líbiaiak is lehetőséget kapnak a zsarolásra. Olaszország „több százmillió eurót ajánl” azért, hogy a parti őrség ott "fogja meg" a bevándorolni szándékozókat. A szakértő szerint elképzelhető, hogy az érintett országok idővel „emelik a tétet”. Líbiában is csaknem akkora összeget szeretnének majd, mint amekkorát a törökök. Utóbbiak pedig erre azzal válaszolhatnak, hogy még többet kérnek az uniótól. Horváth József azt mondta, hogy

csak pénzzel egy birodalom sem tudta megváltani határai biztonságát hosszú távon.