Nagy tolóerejű rakétát tesztelt Észak-Korea

2017.03.19. 09:59

Új rakétahajtóművet teszteltek Észak-Koreában Kim Dzsongun jelenlétében. A kommunista diktátor azt állította, hogy a rakéta kifejlesztésére azért van szükség, hogy Észak-Korea világszínvonalú műholdat lőhessen fel a világűrbe.

Új, nagy teljesítményű rakétahajtómű katonai tesztjét végezték el Észak-Koreában Kim Dzsongun jelenlétében az állami hírügynökség szerint.

A diktátor országa rakétaipara „újjászületésének” nevezte

a Tongcsang-ri indítóállomáson elvégzett földi tesztet. A hajtóművet a Nemzetvédelmi Tudományok Főiskolája fejlesztette – állította az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA. Kim Dzsongun azt is mondta, hogy a hajtóműre azért van szükség, hogy országa világszínvonalú műholdat állíthasson föld körüli pályára.

Kim Dzsongun ezen a rakétateszten is rajta tartotta a szemét, akárcsak azokon a rakétaindításokon, amelyekkel erőt szokott demonstrálniForrás: AFP/Str

Ugyanakkor a tesztelés időzítése nem véletlenül esett arra a napra, amikor az amerikai külügyminiszter Phenjan legfőbb szövetségeséhez, Kínába látogatott. Rex Tillerson és kínai kollégája megállapodtak, hogy együtt próbálják kényszeríteni a phenjani vezetést nukleáris és ballisztikus rakétaprogramjának megváltoztatását. Ráadásul az amerikai külügyminiszter egy nappal korábban Dél-Koreában úgy fogalmazott, hogy az USA kész megelőző katonai csapásra, ha Észak-Korea fenyegetően lép fel déli szomszédjával vagy az amerikai erőkkel szemben.

Kim Dzsongun a mostani sikeres tesztet történelmi jelentőségűnek nevezte.

A világ nemsokára meglátja, milyen jelentőségű a ma kivívott nagy győzelmünk”

– közölte továbbá a KCNA. Az állami hírügynökség szerint a teszt során mérték a hajtómű tolóerejét, a vezérlést és a pontos működését, valamint a megbízhatóságot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK